Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Borrell confia evitar “una escalada de sancions” contra Rússia: “Voldria dir que la relació es continua deteriorant”

ACN Brussel·les.-L’Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, confia evitar “una escalada de sancions” contra Rússia. “Voldria dir que la relació es continua deteriorant”, ha dit aquest dimecres a […]

Avatar
Agències 16/06/2021

ACN Brussel·les.-L’Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, confia evitar “una escalada de sancions” contra Rússia. “Voldria dir que la relació es continua deteriorant”, ha dit aquest dimecres a Brussel·les en una compareixença per presentar un pla que busca una relació més “predictible” i “estable” amb el Kremlin per sortir de “l’espiral negativa” actual. Una roda de premsa que coincideix amb la reunió a Ginebra entre el president dels Estats Units, Joe Biden, i el president rus Vladímir Putin. Així, Borrell s’ha compromès a treballar per impedir que la relació amb Moscou empitjori dialogant en àmbits d’interès mutu, però ha defensat que també cal plantar cara i contenir les accions agressives o les vulneracions de drets humans.

El bloc europeu acusa Rússia “d’interferir” i “desestabilitzar” els seus estats membres i d’augmentar la “repressió política” internament per “preservar l’actual ordre polític i econòmic al país”. A la vista d’aquesta actitud “més agressiva”, Brussel·les ha revisat els cinc principis que regeixen les relacions amb Rússia des de la crisi de Crimea i que passen per una relació “selectiva” amb Moscou mentre reforcen la relació amb els veïns de l’est.Mantenint aquests principis com a base, Borrell demana “combatre les amenaces i accions malignes” del Kremlin de forma “més sistemàtica i conjunta” amb els aliats de l’OTAN i el G7. El cap de la diplomàcia europea creu que la UE hauria de reforçar la seva capacitat de defensa i de seguretat en el camp cibernètic per poder resistir possibles atacs. Tot i això, aposta per mantenir el diàleg en àmbits com la pandèmia o el canvi climàtic.