Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Borràs retreu a Marlaska l’opacitat sobre el cost de la protecció al rei emèrit i l’adverteix del descrèdit de l’Estat

ACN Madrid.-La portaveu de JxCAT al Congrés, Laura Borràs, ha retret aquest dimecres al ministre de l’Interior, Fernando Marlaska, que es negui a fer públic el cost de la protecció […]

Agències 09/09/2020

ACN Madrid.-La portaveu de JxCAT al Congrés, Laura Borràs, ha retret aquest dimecres al ministre de l’Interior, Fernando Marlaska, que es negui a fer públic el cost de la protecció al rei emèrit, i l’ha advertit que “la Corona espanyola gaudeix d’un grau de protecció impensable i inacceptable en democràcies consolidades”. En la seva resposta, Marlaska ha evitat un cop més aportar xifres adduint que no existeix cap partida pressupostària específica per aquesta qüestió. En tot cas ha afirmat que contràriament al que ha apuntat Borràs, Espanya és vista al món “com una democràcia perfecta on totes les institucions rendeixen comptes en paràmetres de legalitat”.

Durant la sessió de control al Congrés Borràs ha recordat a Marlaska que els ciutadans “tenen dret a saber quan els costa la protecció del rei emèrit mentre està campetxanament instal·lat als Emirats Àrabs”“El que és incalculable és el preu que l’Estat està disposat a pagar des del punt de vista del prestigi internacional per protegir un rei que ja va haver d’abdicar i que ara ha hagut d’exiliar-se”, ha dit la portaveu de JxCAT. Segons Borràs, “que l’anterior cap d’Estat fugi, i fugi a més al que molts anomenen el lloc del crim, una dictadura, és escandalós i és la pitjor imatge internacional per a Espanya”.En la seva resposta, Marlaska ha apel·lat a la “responsabilitat” per justificar la manca d’informació sobre el cost del dispositiu. “No donaré cap dada com no en donaria de la seguretat de cap autoritat”, ha dit abans d’insistir que no hi ha cap partida específica assignada a la protecció de l’excap de l’Estat.Segons Marlaska, JxCAT fa un esforç “en va” per “difuminar la realitat i potència de la democràcia espanyola”. “Quan acabem aquest control Espanya seguirà essent vista a fora com una de les democràcies de major qualitat al món, i no com un estat fallit o una democràcia imperfecta, com pretenen, sinó com una democràcia perfecta on totes les institucions rendeixen comptes en paràmetres de legalitat”.