Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Bonn deixa Barcelona sense la subseu del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques

ACN Barcelona.-La ciutat alemanya de Bonn ha guanyat la candidatura per ser la tercera seu del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mig Termini (ECMWF per les sigles en anglès), […]

Avatar
Agències 09/12/2020

ACN Barcelona.-La ciutat alemanya de Bonn ha guanyat la candidatura per ser la tercera seu del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mig Termini (ECMWF per les sigles en anglès), amb la qual cosa Barcelona ha perdut. Bonn s’afegirà a les dues seus que ja té l’organisme, una a Reading, al Regne Unit, i l’altra a Bolonya, a Itàlia, que el 2021 acollirà el nou superordinador del centre i començarà a funcionar el 2022. A mitjans del 2021 es començarà a traslladar personal a Bonn, i les oficines estaran plenament operatives el 2026.

La institució ha destacat que Bonn està situat al centre d’Europa i prop de moltes organitzacions científiques de nivell mundial. A més, l’ECMWF està estudiant la proposta de situar a Hèlsinki un node científic connectat amb Bonn.El futur edifici de la ciutat alemanya estarà situat al barri internacional, prop de diverses seus de l’ONU i ben connectat amb bicicleta, autobús i tramvia. Ocuparà 10.300 metres quadrats i tindrà una torre, sales de conferències, jardins, restaurant, gimnàs, aparcament de cotxes i bicis i un centre mèdic. La icònica torre tindrà 16 plantes, estarà recoberta de vidre i acollirà fins a 365 treballadors.El Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mig Termini és una organització independent intergovernamental formada per 22 estats membres i 12 associats. Va néixer el 1975 i té 360 treballadors de més de 30 països. Produeix prediccions meteorològiques globals i altres dades tant per als seus membres com per a la comunitat científica i empresarial en general.La missió principal de l’organisme és produir pronòstics meteorològics numèrics i monitorar el sistema de la Terra; dur a terme investigacions científiques i tècniques per millorar les habilitats de pronòstic, i mantenir un arxiu de dades meteorològiques.L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha felicitat la ciutat guanyadora en un missatge al Twitter i ha agraït la “unitat institucional” entorn la candidatura, així com el lideratge del Barcelona Supercomputing Center (BSC) i el ministeri espanyol per a la Transició Ecològica. “Seguirem treballant per fer de Barcelona capital de ciència a Europa”, ha afirmat Colau, que ha assenyalat que s’ha quedat només a “unes dècimes” de Bonn.Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, també ha apuntat que “no ha estat possible per molt poc” i s’ha sumat als agraïments tant al govern espanyol com al català i l’equip tècnic del BSC. Collboni ha assegurat que la candidatura de Barcelona per acollir un nou equipament del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques de Mitjà Abast.