Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Bellvitge dota la UCI d’una nova tecnologia multisensorial que permet millorar l’estat físic i mental dels pacients

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Hospital Universitari de Bellvitge ha dotat els 65 boxs de la Unitat de Cures Intensives (UCI) d’elements sensorials com llums, projeccions, sons i vibracions, amb l’objectiu de convertir l’espai en una àrea multisensorial per afavorir la rehabilitació funcional i cognitiva del pacient crític. El projecte permetrà iniciar de forma precoç els tractaments dirigits a recuperar l’estat de salut dels malalts abans de l’ingrés i abordar l’estrès posttraumàtic, el delirium i el dolor. Es tracta d’un iniciativa pionera que posarà de manifest els beneficis de disposar d’una UCI oberta on a més de funcions vitals, es cuida la part emocional i social dels usuaris. L’experiència està finançada per fons europeus.

L’HUB ha recordat entre el 30 i el 50% dels pacients ingressats a l’UCI desenvolupa síndrome post-UCI, és a dir símptomes físics, cognitius i emocionals provocats per l’ingrés i que comporten un deteriorament significatiu de la qualitat de vida després de l’alta.

Publicitat

En aquest context, l’HUB ha creat les noves àrees de benestar tant emocional com físic a través d’experiències senzilles, ben organitzades i amb oportunitats d’interacció il·limitades en funció de les necessitats de cada pacient. Els projectors, la il·luminació, el sistema de so, el llit vibratori i altres característiques de la sala estan controlats per un sol dispositiu. El sistema també permet l’adaptació al ritme circadiari dels malalts amb diversos nivells de llum i música, entre altres usos, com ara teràpia per millorar l’estat de salut del pacient o per ajudar els pacients a portar el compte del temps quan l’hospitalització es prolonga.

D’aquests forma, i gràcies a la recreació de diferents escenes, qualsevol dels 64 boxs de la UCI es poden convertir en un bosc, en el mar, en una nau, un tranquil ambient nocturn, o fins i tot visualitzar fotografies pròpies de viatges i de records. Aquesta multiplicitat d’opcions permet generar experiències immersives adaptades a les necessitats del pacient ingressat i fomentar l’estimulació dels sentits, amb accions de la vida diària, com ara menjar i beure o la cura personal, la interacció, la comunicació i la consciència del pacient crític amb ell o ella mateixa i l’entorn.

“Aquest entorn amb estimulació sensorial visual, auditiva i tàctil permet iniciar de forma precoç el tractament de rehabilitació dirigit a recuperar, en la mesura del possible, l’estat del pacient abans de l’ingrés”, ha detallat ha detallat Francesc Esteve, cap de secció del Servei de Medicina Intensiva de l’HUB.

També s’utilitzarà la tecnologia per implementar tècniques d’estimulació cognitiva per treballar diferents funcions com la percepció, l’orientació, el raonament, la memòria i l’orientació espacial i temporal, que són fonamentals. “Podrem estimular d’aquesta forma les àrees cerebrals de la percepció sensorial, el control motor, la cognició, les emocions i la comunicació”, ha puntualitzat Esteve.

En paral·lel, les tècniques d’estimulació multisensorial s’aplicaran a procediments invasius i freqüents que es realitzen en el pacient i que són propis de les Unitats de Crítics, com són la inserció de catèters o drenatges, tractaments i la realització de cures habituals. La integració de la tecnologia amb la figura del terapeuta ocupacional a l’equip de l’UCI és un aspecte rellevant que completa el projecte d’innovació tecnològica.

En els propers mesos està previst avaluar  l’impacte del projecte en la salut física i emocional dels pacients. A més, la intervenció innovadora amb tecnologia multisensorial a l’UCI, mitjançant la millora del procés clínic d’atenció, la coordinació entre diferents nivells assistencials i la promoció de l’autonomia dels pacients, també representa una millora en l’eficiència de l’ús dels recursos del sistema sanitari. L’empresa catalana Qinera ha estat l’encarregada d’instal·lar el sistema als 64 boxs. 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió