Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Belles Arts considera un precedent “perillosíssim” que el Suprem legitimi la venda dels béns de Sixena

ACN Lleida.-La Reial Acadèmia de Belles Arts considera un precedent “perillosíssim” que el Suprem legitimi la venda dels béns del Monestir de Sixena. I és que la sentència concloïa que […]

Agències 19/03/2021

ACN Lleida.-La Reial Acadèmia de Belles Arts considera un precedent “perillosíssim” que el Suprem legitimi la venda dels béns del Monestir de Sixena. I és que la sentència concloïa que els contractes de compravenda no eren vàlids perquè la titular dels bens era una persona jurídica diferent de la venedora, però rebutjava la causa de la nul·litat apreciada per l’Audiència d’Osca que considerava les obres “fora de comerç” perquè estaven protegides. Aquest extrem és el que també preocupa l’advocat Jorge Español, que tem que el patrimoni espanyol sigui venut a l’estranger quan els monestirs es buidin de religiosos i per això, va demanar una ampliació de la sentència al gener i fa 15 dies va instar al Suprem a demanar informes a Belles Arts i a Història.

La Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, a petició d’Español, ja s’ha pronunciat respecte a la sentència del Suprem sobre l’art de Sixena. En un escrit que ha enviat al Ministre de Cultura, a la Conferència Episcopal Espanyola i a l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, Belles Arts veu amb una “preocupació enorme” el contingut de la sentència del Suprem del 14 de gener de 2021, que legitima la venda de béns patrimonials del Monestir de Sixena.Belles Arts considera que les peces formaven part d’un bé protegit i que mai haurien d’haver-se separat d’aquest. És per això que el fet que el Suprem obri la via a que els elements que formen part d’un bé protegit puguin se objecte de venda de manera separada, estableix un “precedent perillosíssim que pot ocasionar conseqüències greus pels béns del Patrimoni Històric”. Petició de concreció de Sixena al SupremL’advocat de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, ha explicat a l’ACN, que si es permet la venda de béns protegits, el patrimoni espanyol podria acabar en equipaments internacionals quan els monestirs de l’Estat es buidin de religiosos. És per això que el lletrat va demanar al Suprem cinc dies després de fer-se pública la sentència que emetés una interlocutòria complementària per donar resposta a aquest extrem.Paral·lelament, explica Español, va sol·licitar a l’Acadèmia de Belles Arts que emetés un informe sobre el contingut de la sentència, una resposta que ha arribat aquesta setmana i en què comparteix la preocupació de l’advocat. A més, segons ha avançat Español a l’ACN, fa 15 dies va sol·licitar al Suprem que, abans de dictar la interlocutòria complementària, demani dictàmens a Belles Arts i a la Reial Acadèmia d’Història, ja que les dues institucions van informar a favor de la catalogació com a monument nacional del Monestir de Sixena el 1923.De moment el Suprem no s’ha pronunciat sobre cap de les demandes del lletrat però Español confia que l’Alt Tribunal acabi rectificant.