Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

‘Behind the light’ exposa una crisi familiar, professional i íntima en format autobiogràfic al Temporada Alta

|

- Publicitat -

ACN Salt – La ballarina i coreògrafa italiana Cristiana Morganti presenta al Tempoarda Alta un espectacle autobiogràfic en què exposa la crisi familiar, professional i íntima viscuda durant i després de la pandèmia. Ho fa amb una posada en escena en solitari en la que combina actuació, dansa i cant i sobre una escenografia blanca on es projecta un vídeo de Connie Prantera que dialoga amb el discurs de la intèrpret. Als seus gairebé 50 anys, Morganti, confessa que durant els 70 minuts d’espectacle no para de moure’s i descriu la dansa com “conscient, fluida, tova i dolça”. “No hi haurà acrobàcies, però espero que la qualitat dels moviments ajudi a omplir el buit”. L’espectacle s’estrena al Teatre de Salt (Gironès) el 5 de desembre a les vuit de la nit.

Aquest és el tercer ‘solo’ que dirigeix i interpreta la ballarina italiana. El 2010, Cristiana Morganti va iniciar-se com a coreògrafa creant i interpretant ‘Moving with Pina’, un homenatge a la companyia Pina Bausch amb la que va treballar 22 anys i que va portar al Temporada Alta fa quatre anys. I el 2014, va estrenar ‘Jessica and me’, el segon solo amb el qual va rebre el premi de la crítica Danza & Danza i el premi a la millor intèrpret / coreògrafa de l’any. Diu que aquests espectacles li han servit per “descobrir el llenguatge propi”.

Publicitat

Codirigit per Gloria Paris, ‘Behind the light’ arriba a Salt després d’estrenar-se per primer cop aquest octubre passat a Itàlia. És un espectacle amb pocs elements damunt l’escenari tret d’ella mateixa, un sofà de color rosa i, en aquest cas, una intèrpret perquè tradueixi simultàniament el diàleg de Morganti al català. La ballarina diu que és “un homenatge a la mare”. De fet, es vesteix amb roba d’ella durant l’espectacle. “Sento que la meva mare hi és present i això m’ajuda a superar la pèrdua”, detalla.

<strong>Un espectacle terapèutic</strong>

I és que durant la pandèmia van morir tant la mare com el pare de Morganti. També li va trontollar la feina, com a la majoria d’artistes, per la impossibilitat de treballar en grup. I això, diu, la va fer caure en “un forat negre”. Un pou emocional del qual ha pogut sortir gràcies a la dansa i a la creació de l’espectacle ‘Behind the light’, que presenta aquest dilluns a Salt. “No era capaç de crear pràcticament res. Però per desfogar-me, em gravava ballant i vaig plantejar-me mostrar aquests intents per sortir del període trist i dolorós al públic”. Així va néixer l’espectacle, que diu que és “terapèutic”.

Damunt l’escenari, Morganti balla en molts moments i diu que “potser serà l’última vegada” a causa de la seva edat; té gairebé 50 anys. Tanmateix, reconeix que fa el que es veu “capaç de fer” i per això, ha dissenyat un espectacle amb una dansa “suau, sense acrobàcies i amb moviments de molta qualitat”. Descriu la posada en escena com una “tragicomèdia” perquè tot i que descriu tristesa ho fa des d’una perspectiva irònica.

Recentment, Cristiana Morganti ha estat guardonada pel seu treball com a coreògrafa i autora amb el prestigiós Premio ANCT Associazione Nazionale Critici Teatrali.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió