Diumenge, 24 de gener de 2021 - Edició 912
La República

BBVA Research revisa a la baixa les previsions i estima un creixement del PIB espanyol del 5,5% el 2021

ACN Madrid.-L’economia espanyola creixerà un 5,5% el 2021 i un 7% el 2022 després d’una contracció de l’11% el 2020, segons l’informe ‘Situació Espanya’ de BBVA Research. L’entitat ha revisat […]

Avatar
Agències 14/01/2021

ACN Madrid.-L’economia espanyola creixerà un 5,5% el 2021 i un 7% el 2022 després d’una contracció de l’11% el 2020, segons l’informe ‘Situació Espanya’ de BBVA Research. L’entitat ha revisat a la baixa les previsions de creixement per aquest any, inicialment d’un 6%, per l’efecte de les restriccions i l’esgotament d’algunes polítiques públiques de demanda. L’entitat preveu una recuperació a principis d’any més lenta de l’esperat, però estima una acceleració en el ritme de creixement a la segona meitat de l’exercici econòmic. Aquest creixement podria provocar un increment del PIB del 7% el 2022, on serà especialment rellevant la necessitat d’una campanya de vacunació “efectiva, ràpida i massiva” i l’impacte dels fons europeus.

El tercer trimestre de 2020, el comportament de l’economia espanyola va ser una mica millor de l’esperat. Per aquest motiu, l’entitat ha revisat a l’alça les previsions del PIB de l’any passat, del -11,5% al -11%. En aquest període, el consum privat va augmentar un 20,3%, gairebé quatre punts percentuals més del previst, i la inversió va créixer un 21,7%, molt per sobre del 6,4% estimat per BBVA Research. Així mateix, va tenir lloc un “fort repunt” de les exportacions de béns per la demanda de l’eurozona i de Regne Unit i es va evidenciar el bon moment dels sectors agroalimentari i sanitari i la recuperació del sector automotriu. “Aquesta evolució s’explica per l’impuls de mesures que han aconseguit fer que el crèdit flueixi cap a empreses i a l’increment de la despesa pública, en particular en sanitat”, han manifestat els economistes del servei d’estudis. El quart trimestre, l’activitat pràcticament no va variar. El consum públic va continuar avançant per esmorteir la recessió, tot i que el consum privat va experimentar una lleu caiguda. En aquest sentit, el fort repunt de la inversió entre juliol i setembre va donar pas a una correcció a la baixa en els tres últims mesos de l’any. Per al 2021, BBVA Research ha revisat les previsions a la baixa per l’empitjorament de l’activitat en el conjunt de l’eurozona a finals de 2020, una tendència que podria fer-se extensible a la primera meitat d’aquest any. “És el resultat del deteriorament dels indicadors sanitaris i de la posada en marxa de mesures de distanciament social i de restriccions a l’obertura d’alguns establiments”, expliquen. Un altre dels factors contemplats en l’informe és l’esgotament de les polítiques públiques sobre la demanda interna. La demanda de crèdit s’ha ressentit pel deteriorament en les expectatives de l’entorn econòmic i pel fort increment del finançament durant el segon trimestre de l’any. Això ha compensat l’elevat nivell de liquiditat que presenten els bancs i ha fet que continuïn obertes línies de crèdit amb garanties públiques sense fer servir. En tot cas, l’acceleració de l’activitat econòmica a partir de la segona meitat d’aquest any podria fer créixer el PIB un 7% el 2022. “Una campanya de vacunació efectiva, ràpida i massiva impulsaria l’activitat per dues vies. La primera seria la reducció de la incertesa sanitària. La segona, la flexibilització de les restriccions a la mobilitat de treballadors i llars i l’obertura de comerços en el sector serveis”, asseguren des de BBVA Research. Així mateix, els fons europeus tindran un efecte creixent en el temps, particularment en la inversió. Les estimacions sobre l’impacte apunten a un efecte significatiu durant aquest any i durant els dos següents, d’1,5 punts percentuals del PIB per any, de mitjana.

Relacionats