Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Batet defensa la voluntat “inclusiva” de la Constitució i fa una crida a evitar les apropiacions partidistes

ACN Madrid.-La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha defensat la voluntat “inclusiva” de la Constitució i ha demanat fer-ne “una lectura, honesta, oberta i integradora”. Durant el discurs oficial del […]

Avatar
Agències 06/12/2020

ACN Madrid.-La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha defensat la voluntat “inclusiva” de la Constitució i ha demanat fer-ne “una lectura, honesta, oberta i integradora”. Durant el discurs oficial del 42è aniversari de la Carta Magna, Batet ha demanat “que ningú pretengui apropiar-se del seu discurs institucional” i ha instat tots els grups polítics a mostrar la seva “lleialtat al pacte”. “Fa molts temps que sabem quines són les conseqüències nefastes de considerar l’adversari polític com un enemic i d’assumir l’enfrontament constant”, ha afegit. En un discurs marcat pels agraïments al personal sanitari i als seves essencials durant la pandèmia, Batet ha apel·lat als valors constitucionals com a base per superar la crisi de la covid.

“La Constitució ha de generar confiança, estabilitat i ha de ser un punt de trobada que serveixi per unir voluntats, no per imposar les pròpies”, ha afirmat Batet, que instat les formacions polítiques a respectar la Carta Magna i tolerar també les divergències: “Ningú ha de pretendre ignorar els continguts que li resultin molestos o incorporar exigències que resultin excloents”. “Cal acceptar, defensar i sentir com a propi allò que agrada més i el que agrada menys”, ha apuntat.En el mateix sentit, ha subratllat que la Constitució “exigeix acceptar a l’altre” i ha reiterat que “l’objecte del debat polític no és eliminar el contrari, sinó integrar-lo”. Batet, que ha definit la Carta Magna com “la més inclusiva de la història”, ha demanat a les forces polítiques que empenyin en la sortida de la crisi econòmica basant-se en la “llibertat, la igualtat, la justícia i el pluralisme” que, ha assegurat, defineixen la Constitució.La presidenta del Congrés ha destacat l’entesa “històrica” a les institucions europees per dotar els països d’un fons extraordinari per pal·liar els efectes de la pandèmia i ha assegurat que aquest pacte ha “d’esperonar” les forces de la cambra espanyola i els diferents governs autonòmics “per buscar acords” per a la reconstrucció econòmica. El discurs de Batet ha estat marcat per una lloança especial cap als serveis sanitaris i cap al voluntariat, així com a les forces de seguretat i els serveis essencials de la pandèmia. “No hi ha representació més fidel al compromís constitucional que la vostra”, ha assegurat, tot agraint-los “l’esforç”, la “responsabilitat” i el fet d'”haver anat més enllà del que exigeix la professió”.L’acte institucional d’aquest Dia de la Constitució ha reunit una àmplia representació de presidents autonòmics i dels partits de la cambra, però també han estat nombroses les absències entre els convidats. Així, han declinat la invitació els representants d’ERC, JxCat, Bildu i el PNB, i els presidents de Catalunya i el País Basc, entre altres. Tampoc hi ha assistit els presidents de Cs, Inés Arrimadas, i de VOX, Santiago Abascal, que eren a Barcelona encapçalant actes dels seus partits.La celebració d’aquest 6 de desembre a Madrid s’ha fet de forma extraordinària a l’escala de la porta principal del Congrés per tal de garantir el compliment de les mesures de seguretat per evitar la propagació de la covid-19. També de forma excepcional s’ha convidat una representació de treballadors del sector sanitari per agrair-los personalment la feina des que va esclatar la pandèmia.