Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Barrientos admet que la Sala de Govern del TSJC ha gestionat “un entorn advers en l’ordre constitucional”

ACN Barcelona.-El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha reconegut aquest dimarts que durant els últims anys a la Sala de Govern de l’alt […]

Avatar
Agències 10/12/2019

ACN Barcelona.-El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha reconegut aquest dimarts que durant els últims anys a la Sala de Govern de l’alt tribunal català li ha correspost “la gestió d’un entorn advers en diversos ordres, també en el constitucional, però que ha sabut afrontar i superar amb moltíssima generositat i un alt sentit institucional digne de ser destacat”. A més, creu que en el futur l’òrgan de govern dels jutges catalans necessitarà la mateixa generositat i “compromís amb la institució” pels reptes de futur, “que no seran d’intensitat menor ni permetran relaxar els estàndards d’exigència i responsabilitat”.

Barrientos ho ha dit durant l’acte de conformació de la nova Sala de Govern sorgida de les eleccions del 26 de novembre passat, que va donar una clara majoria a la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM), que va obtenir sis llocs, davant de l’única cadira que va obtenir Jutges per la Democràcia. Entre titulars i suplents, 13 dels 14 membres de la sala són de l’APM. Per això, Barrientos veu necessària “alguna correcció en el sistema majoritari que permeti reflectir millor la pluralitat de la carrera judicial”. Durant el seu discurs, Barrientos ha destacat també la major presència de dones a aquest òrgan, ja que cinc dels set càrrecs electes ho són, cosa que fa que hi hagi set dones de 15 membres en total.La Sala de està constituïda per 15 membres, dels quals vuit són nats i són: el president del TSJC, els presidents de la sala social i de la sala contenciosa-administrativa del TSJC, els presidents de les quatre audiències provincials i la jutgessa degana de Barcelona. Els altres set membres són electes, votats directament pels jutges, i es renoven cada cinc anys. Durant la cerimònia, també s’ha celebrat l’acte de jura o promesa del nou president de la sala social del Tribunal Superior, Andreu Enfedaque Marco, després que, el passat 30 d’octubre, va ser nomenat per aquest càrrec pel ple del Consell General del Poder Judicial.Durant el seu discurs, Barrientos ha reiterat la petició de crear nous òrgans judicials, cobrir les vacants de jutges i la millora dels equipaments.