Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Barcelona serà la capital del llibre infantil i juvenil el 2028

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Barcelona serà la ciutat organitzadora de l’IBBY World Congress 2028, el congrés més important del món de literatura infantil i juvenil. Així ho ha anunciat aquest dilluns el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (IBBYcat), a la Fira de Bolonya, com a membre de l’entitat internacional homònima (IBBY) que impulsa el congrés i la literatura per a infants i joves. Sota el lema ‘Llegir és un dret universal’, la candidatura catalana s’ha imposat a les altres tres finalistes: Accra (Ghana), Suwon (Corea) i Sharjah (Emirats Àrabs). Després de les properes cites a Trieste (2024) i Ottawa (2026), Barcelona es convertirà el 2028 en la capital del llibre infantil i juvenil com a amfitriona del congrés internacional.

L’anunci l’ha fet Carolina Ballester (Directora Executiva de l’IBBY), en un acte aquest dilluns a la Fira de Bolonya, a Itàlia, on hi assistien representants de la Generalitat, el Ministeri de Cultura y Deporte i els agents del sector.

Publicitat

Els congressos de l’IBBY se celebren cada dos anys en una ciutat d’un dels 82 països membres d’aquesta institució internacional i són un context per a la trobada d’especialistes i agents de les diferents baules del sector del llibre infantil i juvenil d’arreu del món, i especialment, entre aquells que mantenen un vincle amb I’IBBY. La cita serveix per difondre, compartir i intercanviar idees, estudis i projectes relacionats amb la promoció del llibre i la lectura de diferents indrets, i és també el context en el qual es reuneix l’assemblea general de l’entitat.

L’estat espanyol és l’única secció de l’IBBY que ha acollit tres congressos anteriors. El primer, a Madrid el 1964, trenta anys més tard a Sevilla, i l’últim, l’any 2010 a Santiago de Compostel·la. El darrer congrés celebrat és el de l’any 2020, a Putrajaya (Malàsia), i els vinents seran l’any 2024 a Trieste (Itàlia) i Ottawa (Canadà), el 2026. Després serà el torn de Barcelona, el 2028.

<strong>Una candidatura “de sector”</strong>

La presentació de Barcelona és “una fita col·lectiva” que ha estat possible gràcies al compromís i suport de totes les entitats del sector que l’IBBYcat representa i de les administracions, “que s’han bolcat en la defensa del projecte”, ha ampliat en un comunicat el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (IBBYcat).

Les entitats implicades han estat l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC), la Cambra del Llibre de Catalunya, Escrivim. Associació Professional d’escriptores i escriptors de literatura i la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, entre altres.

Pel que fa a les institucions, hi ha participat l’Ajuntament de Barcelona, la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), l’Institut Ramon Llul, la Generalitat a través de l’ICEC, i el Ministeri de Cultura.

La candidatura s’ha presentat sota el lema ‘Reading is a universal right. Acces to cultures, languages and imagination’, inspirat per la visió de la fundadora de l’IBBY, Jella Lepman. Una escriptora, periodista i activista alemanya que funda la institució a Zuric (Suïssa) l’any 1953 amb l’objectiu de recosir les ferides després de Segona Guerra Mundial a través de la literatura infantil i juvenil.

<strong>La proposta de Barcelona</strong>

Segons ha transcendit, la candidatura de Barcelona ha plantejat un congrés molt “participatiu i inclusiu”, on per primera vegada la veu dels infants i joves quedarà recollida en “mini-congressos”

Segons els impulsors, el jurat s’hauria inclinat per Barcelona atret entre d’altres per la “fortalesa” i “unitat” del sector a Catalunya, el compromís amb els valors fundacionals de l’entitat IBBY i “el moment estratègic” que viu Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (IBBYcat) i de tot un sector editorial davant “l’imminent” llançament d’un nou Pla Nacional del Llibre i la Lectura. El reconeixement de Barcelona com a Ciutat de la Literatura per la UNESCO i la seva llarga tradició editorial també hi ha pesat, argumenten.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió