Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Barcelona qualifica una part del Parc de Diagonal Mar com a refugi de biodiversitat i restringeix l’accés de gossos

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha qualificat part del Parc de Diagonal Mar com a refugi de biodiversitat i restringirà l’accés de gossos. A partir del 19 d’abril, els gossos no […]

Avatar
Agències 13/04/2021

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha qualificat part del Parc de Diagonal Mar com a refugi de biodiversitat i restringirà l’accés de gossos. A partir del 19 d’abril, els gossos no podran accedir a les zones del parc protegides, prop d’un 60%, per la presència de flora i fauna d’interès però podran continuar utilitzant altres espais del parc així com l’àrea de gossos que hi ha a l’interior. El Parc de Diagonal Mar és el segon més gran de Barcelona, amb més de 130.000 metres quadrats. Del total de superfície, més de 76.000 m2, és a dir, més de la meitat, conformaran l’àrea protegida, que estarà delimitada i no permetrà l’accés a gossos. A la resta del parc, uns 57.000 m2, els gossos hi podran passejar lligats, com recull l’ordenança municipal.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha assegurat que es tracta d’un espai “molt singular” i ha destacat com la pandèmia ha posat de relleu la importància de tenir una aproximació a la natura i la seva flora i fauna. Ara, prop d’un 60% del parc quedarà protegit per preservar la biodiversitat que hi ha i per tant no s’hi podrà accedir amb animals de companyia. Badia ha precisat que no es tracta d’una qüestió “d’incivisme” de les persones que passegen amb els gossos, sinó que és per evitar les molèsties que ocasionen de forma natural, per exemple amb els lladrucs, a les aus que volen nidificar o a altres espècies.InformadorsL’Ajuntament ha desplegat informadors en horari de matí i de tarda que restaran al parc els pròxims dies, per reforçar la informació a la ciutadania en general i als responsables de gossos que passegen a la zona.A més, el consistori instal·larà material informatiu sobre les característiques del refugi de biodiversitat. Aquest material també explicarà la importància de seguir unes normes específiques, com per exemple no donar menjar als animals del parc ni alliberar espècies animals com tortugues o peixos. Refugi de biodiversitatAmb l’anunci fet pel govern municipal aquest dimarts, el Parc de Diagonal Mar se suma als cinc refugis de biodiversitat que ja hi ha a la ciutat: al Parc de Joan Miró, als Jardins de Valent Petit, a la Fàbrica de Ca l’Alier, a la plaça de les Glòries i als Jardins dels Doctor Pla i Armengol. En totes les zones verdes de biodiversitat s’apliquen mesures específiques de protecció de la flora com a hàbitat indispensable per a la fauna que hi viu, bé siguin llacs, basses o altres espais. En concret, el refugi de biodiversitat del Parc de Diagonal Mar és un espai creat específicament per potenciar la presència de plantes amb flors i fruits, ja que és un espai de refugi, alimentació i nidificació d’ocells i altres animals diversos com papallones i altres insectes pol·linitzadors, rèptils i petits mamífers.En aquest parc s’hi ha detectat més de 150 espècies diferents d’aus. Són ocells que s’aturen al parc a descansar durant els viatges migratoris, que es reprodueixen en aquest espai o que hi hivernen. A banda, també hi habiten aus aquàtiques sedentàries. Segons Badia, la biodiversitat és un indicador de la ciutat. “Per saber quina és la Barcelona que volem, mirem com tractem la biodiversitat de la ciutat”, ha conclòs.