Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Barcelona posa en marxa un nou servei d’atenció integral a les víctimes de violència de gènere on es rebran denúncies

ACN Barcelona – La Guàrdia Urbana de Barcelona ha presentat aquest dijous un nou servei d’atenció integral a les víctimes de violència de gènere, que permetrà al cos rebre denúncies. […]

Agències 09/03/2023

ACN Barcelona – La Guàrdia Urbana de Barcelona ha presentat aquest dijous un nou servei d’atenció integral a les víctimes de violència de gènere, que permetrà al cos rebre denúncies. Arran del protocol signat amb els Mossos d’Esquadra el passat mes de novembre, s’han fixat mecanismes de col·laboració i coordinació entre ambdós cossos per prestar un millor servei a les víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella, en especial d’aquelles que es puguin trobar en situació de risc. Hi haurà dues ubicacions on estarà desplegat el servei: a la comissaria de Nou Barris i a l’antiga comissaria de Ciutat Vella a Rambles. Entre el 2019 i el 2022 els fets delicitius per violència de gènere van augmentar més d’un 24%.

Els nous espais estan pensats i dissenyats per a les víctimes, posant com a prioritat la seva atenció, de forma coordinada entre els serveis assistencials i policials. Les dependències estan dotades d’espais “amables” amb zones per a l’estada de nens i boxes d’atenció per ajudar a reduir l’estrès i l’angoixa emocional durant la declaració de la víctima.

Tal com ha explicat el tinent de seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, es tracta d’un servei que ajudarà a lluitar contra una xarxa “que no cessa” i que tindrà una voluntat d’esdevenir un servei de “proximitat”. “Fins ara hi havia una xifra oculta pel que fa a la violència masclista, però s’està revertint perquè cada vegada hi ha més denúncies que reverteixen la seva invisibilització”, ha remarcat.

Pel que fa als professionals que atendran a les víctimes, es tracta d’agents destinats al nou servei que, prèviament, han rebut més d’un centenar d’hores de formació especialitzada en l’àmbit de la violència de gènere, amb una mirada més àmplia i transversal, que els permetrà ser més eficients a l’hora de tractar amb les víctimes.<br />
<br />
L’equipament del districte de Nou Barris ja es posa en marxa aquesta setmana amb totes les instal·lacions a ple rendiment. Pel que fa al de les Rambles actualment es troba en obres, i es preveu que aquestes finalitzin el mes de juny, tot i que ja pot rebre denúncies.

<strong>Detecció de casos amb la Guia d’Indicadors</strong><br />
<br />
Durant la presentació del servei també s’ha fet balanç de la Guia d’Indicadors d’Alerta, que es va posar en marxa el 2021 i que facilita la tasca dels agents per poder detectar i actuar davant de possibles casos de violència masclista que en aquell moment la víctima no vol denunciar per por o perquè han normalitzat comportaments violents o controladors de les seves parelles.<br />
<br />
L’objectiu és poder fer visibles aquestes possibles violències i poder atendre a les dones des dels diferents serveis municipals específics per aquests casos. Gràcies a la utilització de la guia, es van poder detectar 704 casos amb indicadors de vulnerabilitat. D’aquests, 342 dones es van poder vincular a la Xarxa d’Atenció Recuperació Integral.