Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Barcelona, París, Roma i Lisboa impulsen una aliança municipal europea per a la protecció dels comerços emblemàtics

ACN Barcelona – Les ciutats de Barcelona, París, Roma i Lisboa han impulsat una aliança municipal per a la protecció dels comerços emblemàtics. Aquesta iniciativa s’ha presentat avui a la […]

Agències 07/03/2023

ACN Barcelona – Les ciutats de Barcelona, París, Roma i Lisboa han impulsat una aliança municipal per a la protecció dels comerços emblemàtics. Aquesta iniciativa s’ha presentat avui a la I Jornada Internacional de Comerç Emblemàtic en ciutats europees, que s’ha celebrat a Barcelona, i que té com a principal objectiu crear estratègies conjuntes entre les diferents ciutats per preservar el patrimoni comercial europeu. Durant la trobada, s’ha signat la ‘Declaració de Barcelona sobre la preservació i la promoció dels establiments comercials emblemàtics’, que han lliurat a l’eurodiputat membre de la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu, Marcos Ros, per tal que l’elevi al Parlament Europeu.

La declaració reconeix el paper que juguen els governs locals en el lideratge de la protecció i la valorització dels establiments comercials emblemàtics i remarca la necessitat d’elaborar aliances a escala local amb totes les parts implicades. Per aconseguir-ho, demana impulsar mesures de govern i plans especials que permetin reconèixer la importància dels establiments i que contribueixin a protegir-los, conservar-los i posar-los en valor.

A més, recull que els establiments comercials emblemàtics han de participar en la cocreació de les polítiques municipals sobre el comerç de proximitat per tal de garantir-ne la competitivitat, avançar en la professionalització del sector i en la digitalització, a través de la formació i amb assessorament jurídic i legal i acompanyament en la gestió de l’activitat econòmica.

Les quatre ciutats també consideren que s’ha de crear una carta internacional en què es determini, de manera consensuada, què es considera establiment emblemàtic i es defineixin les diferents tipologies amb els nivells de protecció patrimonial i cultural corresponents, de manera que es puguin definir els instruments de protecció i de valorització.