Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Barcelona inverteix 50 MEUR en un mecanisme per accelerar la transició energètica de la mà d’inversors privats

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona crea el Mecanisme per a l’Energia Sostenible de Barcelona (MESBarcelona), un instrument per acompanyar i accelerar la transició energètica de la ciutat de la mà d’inversors […]

Avatar
Agències 02/12/2020

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona crea el Mecanisme per a l’Energia Sostenible de Barcelona (MESBarcelona), un instrument per acompanyar i accelerar la transició energètica de la ciutat de la mà d’inversors privats. En concret, Barcelona invertirà 50 MEUR municipals per impulsar l’energia renovable i atraure fons privats per poder destinar conjuntament, com a mínim, 166 milions en projectes de rehabilitació energètica i d’instal·lació de fotovoltaiques. Es preveu que aquesta iniciativa tindrà un efecte multiplicador de l’impacte de la inversió municipal i del nombre de projectes que es fan a la ciutat, i permetrà incrementar en un 66% la generació renovable local actual. Aquesta iniciativa és fruit de l’acord del govern, ERC i Junts per Catalunya.

Els grups van pactar en l’acord de pressupostos del 2020 crear aquest mecanisme com a instrument clau per fer front a la crisi econòmica post covid-19, ja que permetrà generar activitat econòmica i ocupació i impulsar la innovació empresarial a la vegada que s’accelera la millora energètica dels edificis de la ciutat incorporant la generació d’energies renovables.És una oportunitat per atraure cap a Barcelona l’interès d’operadors energètics i fons especialitzats en l’impuls de renovables, i de fer-ho amb un model d’inversió que sigui atractiu per a la ciutadania, que no ha d’aportar recursos. Aquesta eina permet generar activitat econòmica revertint la situació d’envelliment del parc d’habitatges i la baixa eficiència energètica dels edificis de la ciutat, i aprofitant el potencial i la oportunitat que suposa instal·lar equips de generació d’energia als terrats. El nou Mecanisme per a l’Energia Sostenible estarà dotat amb 50 MEUR, i permetrà fer inversions compartides i atraure finançament privat per impulsar a la ciutat projectes de transició energètica. En concret es calcula que aquesta inversió pública de fins a 50 milions representarà, com a mínim, una inversió total de 166.A l’hora de seleccionar i homologar inversors, l’Ajuntament exigirà que es focalitzin en inversions en fotovoltaica o rehabilitació energètica en els quals el model de negoci no requereixi un cofinançament per part dels propietaris dels edificis. Els inversors assumiran el 100% de la inversió i la recuperaran gràcies als estalvis energètics generats per les operacions finançades, seguint el model ESCO. Aquest punt és determinant, ja que en el context actual de crisi, cal preveure poca capacitat d’inversió per part de propietaris particulars.En el cas d’inversors especialitzats en fotovoltaica, entre altres criteris, es garantirà que aquests fons diversifiquin la instal·lació de fotovoltaiques a diferents tipus d’edificis (residencial, terciari, industrial), fomentin l’autoconsum, les comunitats energètiques, la instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics, a la vegada que els inversors privats podran proposar millores en relació a l’ús i l’aprofitament dels terrats comunitaris.El mecanisme busca prioritàriament potenciar la generació energètica a la ciutat a partir de la iniciativa privada i s’enfoca tant a projectes que considerin grans espais (cobertes de naus industrials, logístiques o altres espais de ciutat), com també a agrupació de projectes més petits que sumats puguin fer el conjunt de la inversió manejable alhora que escalable.