Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Barcelona inicia expedient sancionador a 10.761 vehicles infractors per circular per la ZBE

ACN Barcelona.-Barcelona ha iniciat un expedient a més de 10.000 des que el règim sancionador de la ZBE va entrar en vigor el passat 15 de setembre. En concret, són […]

Avatar
Agències 09/10/2020

ACN Barcelona.-Barcelona ha iniciat un expedient a més de 10.000 des que el règim sancionador de la ZBE va entrar en vigor el passat 15 de setembre. En concret, són 10.761 vehicles que es consideren infractors pel fet de circular per la ZBE sense tenir etiqueta ambiental de la DGT ni tampoc cap autorització ni moratòria concedida. “Tot just estan arribant les multes”, ha indicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. Abans de l’inici de les sancions els vehicles sense etiqueta que circulaven per la ZBE eren un 3% del parc circulant a la ciutat. A partir del 15 de setembre -quan van començar les multes-, els cotxes i les motos que han circulat sense etiqueta són de mitjana, l’1,1% del total del parc circulant.

Així, l’impacte de l’inici del règim sancionador ha estat una reducció de dos punts percentuals, passant del 3% a l’1,1%. Segons ha admès Badia, l’entrada en vigor del règim sancionador ha tingut un impacte “baix” en la reducció de vehicles que circulen sense etiqueta però ho atribueix al fet que les multes estan tot just arribant i encara no han tingut l”efecte” que se’n pot esperar. Pel que fa als vehicles sense etiqueta que tenen moratòria, els N1, furgonetes (fins abril 2021), els N2, N3 i M2, vehicles pesants, camions i autocars petits (fins a juliol 2021) i els M3, vehicles de transport col•lectiu (fins a gener de 2022), suposen entre un 1,5% i un 2% del parc circulant de la ciutat.D’altra banda, Badia ha posat èmfasi en què l’impacte gros de la ZBE ja s’ha obtingut abans de l’inici de les sancions, aconseguint el desballestament d’alguns vehicles més contaminants i canvis d’hàbits de mobilitat, per exemple. Així, l’Ajuntament de Barcelona es fixa a l’hora de comparar dades amb les del 2017, quan es va anunciar la ZBE. Llavors, el parc circulant sense etiqueta era el 20%. Això suposa, segons dades del consistori, una reducció de 285.000 desplaçaments que es feien amb vehicles sense etiqueta ambiental.A això se li afegeix una altra dada, que és que el 2017 el 43% dels vehicles del parc circulant tenien etiqueta B (groga), mentre que ara aquest percentatge se situa al voltant del 27%, que representen un total de 265.000 desplaçaments.Per això, Badia ha assegurat que la ZBE Barcelona ha permès en tres anys reduir en més de mig milió de els desplaçaments fets amb els vehicles més contaminants. Peatge urbàPreguntat per si Barcelona es decantarà o no pel peatge urbà després que BComú i el PSC hagin mostrat diferències, Badia ha negat que hi hagi “discrepàncies” entre els socis del govern municipal. “Tot el govern està d’acord en estudiar totes les alternatives possibles i el peatge és una d’elles”, ha conclòs. Així, ha afegit que “no hi ha cap dubte” que s’haurà d’avaluar la mesura anticontaminació.