Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

Barcelona impulsa mesures per fer front a les onades de calor i crea una nova alerta per als usuaris de teleassistència

ACN Barcelona.-Barcelona té a punt el pla d’actuació per fer front a les onades de calor i ha creat una nova alerta per als usuaris del servei de teleassistència. El […]

Avatar
Agències 15/07/2020

ACN Barcelona.-Barcelona té a punt el pla d’actuació per fer front a les onades de calor i ha creat una nova alerta per als usuaris del servei de teleassistència. El pla funciona preventivament entre l’1 de juny i el 15 de setembre, amb nivells diversos fins a l’activació de la fase d’alerta en cas que se superin els 33,6 graus durant tres dies seguits. Enguany, el servei de teleassistència estarà en disposició per primera vegada d’emetre un missatge gravat per arribar en tres dies als 85.000 domicilis i 100.000 usuaris. El consistori contempla també una campanya informativa i el reforç dels Punts d’Assessorament Energètic (PAE) per temes de calor. A més, hi haurà disponibles una cinquantena d’espais de confort tèrmic.

Entre aquestes espais hi ha biblioteques, parcs i jardins, espais d’educació ambiental, museus i centres esportius. A banda, l’Ajuntament treballa per incorporar diferents equipaments de proximitat als districtes a la xarxa d’equipaments que també puguin actuar com a refugis climàtics en cas d’onada de calor. Una altra de les novetats d’enguany és l’obertura de la piscina del Parc de la Creueta del Coll, que ha estat remodelada de forma íntegra després de dos anys d’obres per solucionar problemes de filtració. D’altra banda, s’han iniciat les obres dels joves infantils d’aigua del barri de Canyelles i està previst que entri en funcionament el 31 de juliol. En aquest sentit, al web de parcs i jardins es poden consultar un mapa de 300 espais verds de la ciutat i els serveis que ofereixen, i que poden servir de refugi davant d’altres temperatures. També s’han habilitat nous espais d’ombra, com l’ampliació de l’ombra de la Ludo, l’àrea de joc infantil al Parc de la Ciutadella, i hi ha 16 zones d’ombra amb pèrgoles fotovoltaiques. L’Ajuntament ha informat també que s’han desinfectat totes les fonts de la ciutat i s’ha reforçat la neteja i desinfecció de les ubicades a les platges i els itineraris més concorreguts. En total hi ha 1,714 fonts d’aigua per beure, que es poden consultar a través d’una aplicació mòbil. Si s’arriba a l’escenari de fase d’alerta, l’Agència de Salut Pública fa un seguiment dels casos de cop de calor i, juntament amb els serveis socials, activa un operatiu preventiu per a les persones vulnerables i posa en marxa un operatiu específic. En els casos més extrems, es pot evitar la sortida al carrer de les persones vulnerables o el seu trasllat a centres climatitzats. A més, es preveu la distribució de 500 gorres i 322 cantimplores d’alumini en el marc d’una campanya amb Creu Roja.