Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Barcelona i municipis de l’entorn metropolità habiliten refugis climàtics per a col·lectius vulnerables a la calor

ACN Molins de Rei.-En plena onada de calor, Barcelona compta amb 162 refugis climàtics perquè hi puguin anar les persones més vulnerables a la calor. Així, han obert portes una […]

Avatar
Agències 12/08/2021

ACN Molins de Rei.-En plena onada de calor, Barcelona compta amb 162 refugis climàtics perquè hi puguin anar les persones més vulnerables a la calor. Així, han obert portes una quarantena de biblioteques, nou museus, 11 escoles i 19 complexos esportius, entre d’altres. També s’han habilitat espais exteriors en 46 parcs i jardins. Com a la capital catalana, municipis de l’entorn com Molins de Rei i Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat, també han posat a disposició de la ciutadania equipaments municipals com teatres o espais als mercats. A Molins, el casal d’avis del barri del Canal, s’ha omplert de persones que no disposen d’aire condicionat a casa seva o que tot i tenir-ne han preferit anar al casal davant l’increment del preu de la llum.

(Aquesta notícia incorpora el protocol d’onada de calor activat a Vic)En el cas de Barcelona, la ciutat compta amb 162 refugis climàtics, alguns interiors i altres exteriors. Tots ells estan oberts a la ciutadania des del 15 de juny i fins al 15 de setembre i estan plenament operatius aquests dies.L’Ajuntament assenyala que estan dirigits especialment a persones vulnerables a la calor, com nadons, gent gran o persones amb malalties cròniques, i poden ser tan interiors (a una temperatura de 26 graus) com exteriors. Entre els interiors, per exemple, hi ha una quarantena de biblioteques i nou museus. En la xarxa de refugis exteriors hi ha 46 parcs i jardins. A banda d’aquests, la ciutat també té com a refugis climàtics 34 equipaments de proximitat, 11 escoles, 19 complexos esportius i el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha recordat aquest dijous que qualsevol persona es pot acostar a algun d’aquests refugis i consultar la web o trucar al 010 per informar-se sobre els horaris que estan oberts, ja que n’hi ha oberts de matí, de tarda o tot el dia.De moment Barcelona manté la fase preventiva del Pla Calor però l’activarà en fase d’alerta si les temperatures previstes s’han d’enfilar per sobre els 33,6 graus durant tres dies consecutius. “Hem d’estar alerta”, ha dit Badia.Vic estrena el protocol d’onada de calorVic ha activat aquest dijous el protocol d’onada de calor, aprovat l’any passat, però que no es va arribar a posar en marxa perquè les temperatures no van ser tan elevades. Així, des de les 5 de la tarda, s’han habilitat aspersors d’aigua al parc de l’Horta de la Sínia i el parc l’Era d’en Sellés, perquè la ciutadania s’hi pugui refrescar. Alhora, és previst que, si es mantenen les temperatures, divendres a la tarda s’obri l’edifici de l’Orfeó “pensat especialment perquè la gent gran, perquè puguin estar més frescs”, ha explicat a l’ACN l’alcalde accidental de Vic, Josep-Ramon Soldevila. Mentre es mantinguin les elevades temperatures, tots els espais estaran operatius de 5 de la tarda a 8 del vespre.Alhora, des de l’Ajuntament de Vic recorden que la capital osonenca compta amb 27 refugis climàtics: parcs i places amb arbrat frondós “que ajuden a passar una estona més confortable a l’aire lliure”, com ara el parc del Blanqueig, el de l’ermita Sant Sixt, el de l’Escola Dr. Joaquim Salarich, el parc de l’Horta d’en Pau, el de l’Horta Vermella, el de Jaume Balmes, el de Jaume Portell, entre altres.