Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

Barcelona es prepara per a un estiu “complicat” amb el focus posat en els lladres reincidents i les agressions sexuals

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La ciutat de Barcelona es prepara per a un estiu que el conseller d’Interior ha qualificat de “complicat” i amb el focus posat en els lladres reincidents i les agressions sexuals. Ada Colau, per la seva banda, ha assegurat que estan més preparats que mai. A la Junta Local de Seguretat, celebrada aquest dijous al matí, l’Ajuntament i Interior s’han compromès a posar més agents als carrers per combatre l’amenaça dels lladres multireincidents: hi haurà 65 agents més dels Mossos i 112 de la Guàrdia Urbana. Elena ha celebrat que el balanç dels primers cinc mesos de l’any hagi mostrat un descens del 23% de fets delictius respecte al 2019 però ha afegit la preocupació que els suposa el repunt del 31% d’agressions sexuals en el mateix període.

<em>(Aquesta notícia actualitza l’anterior amb el mateix titular afegint declaracions fetes en roda de premsa després de la reunió de la Junta Local de Seguretat)</em>

Publicitat

Aquest dijous s’ha celebrat la Junta Local de Seguretat de Barcelona per analitzar els reptes de seguretat que suposa i suposarà aquest estiu. A la reunió hi han participat l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau; el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; el tinent de l’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, i el director general de la Policia, Pere Ferrer, amb la participació de la resta de cossos policials i representants de la judicatura i de la fiscalia.

Després de la reunió, en roda de premsa amb els mitjans de comunicació, Elena i Colau jhan apuntat que comparteixen el diagnòstic de l’estiu i les mesures a aplicar. El diagnòstic és que aquest estiu la ciutat tornarà a presentar les dades de turisme i recuperació econòmica d’abans de la pandèmia. I la principal mesura a aplicar és posar més efectius al carrer.

Els Mossos d’Esquadra incrementaran la seva plantilla en 65 efectius de la Unitat de Seguretat Ciutadana que se sumaran als efectius policials que ja treballen de manera ordinària a la ciutat. Les comissaries que reben aquest reforç extraordinari del Pla d’Estiu són Ciutat Vella, Eixample i Sant Martí.

A més, aquest any es reforça la nit amb equips d’odre públic: la Brigada Mòbil desplegarà diàriament a les nits dos equips i l’Àrea Regional de Recursos Operatius ho farà també amb tres equips més.

Per la seva banda, la Guàrdia Urbana també augmenta el nombre d’efectius policials durant els mesos d’estiu. 1.047 agents del cos de policia barceloní treballaran per assegurar la convivència i la seguretat a la ciutat en uns mesos on es fa un ús més intensiu de l’espai públic. La xifra d’efectius del cos de policia barceloní suposa un 12% més respecte a l’any passat, i en el torn de nit un 37% d’augment.

“Estem més preparats que mai”, ha reivindicat el conseller d’Interior.

Preocupació pels robatoris i els delictes sexuals

Si bé els robatoris violents o amb intimidació al carrer han disminuït respecte al 2019 (de gener a maig se’n han registrat 4.136, un 17,5% menys) el fenomen segueix sent una prioritat pel cos. Durant els primers cinc mesos de l’any els Mossos han detectat 149 persones catalogades com a multireincidents, de les quals se n’han detingut 109 i s’han resolt 1.713 fets delictius. Aquestes 109 persones acumulen 792 detencions en total.

L’objecte sostret més habitual és el telèfon mòbil, amb un 52% de fets, seguit de les bosses de mà (21%), el rellotge (7,2%) i les joies (5,4%).

Com a mesures contra la reincidència, Elena ha tornat a parlar del Pla Tremall: un pla policial que augmenta el patrullatge a les zones més massificades de la ciutat i que se centra a detectar i detenir aquesta mena de delinqüents. També, com és habitual, ha tornat a demanar que el Congrés aprovi la reforma del Codi Penal que farà que la reincidència sigui un agreujant de la pena i això faci disminuir els reincidents.

També ha parlat de la qüestió la cap de la regió policial de Barcelona, la comissària Marta Fernández, que ha descrit el perfil dels reincidents com majoritàriament persones joves, i ha afegit que darrerament han observat que alguns d’ells actuen amb poca perícia en els robatoris, que això els fa haver de recórrer a la violència per endur-se l’objecte que volen robar i que això desemboca en un descens dels furts i un augment dels robatoris amb violència o intimidació.

Els delictes sexuals, per la seva banda, preocupen perquè segueixen augmentant. Fa un parell de setmanes, a la presentació dels Mossos del seu pla específic contra les violències sexuals, la portaveu del cos, Montserrat Escudé, deia que un dels motius per implementar el pla era que tenien la percepció que estaven augmentant aquest tipus de delictes. Ara ja no és una percepció sinó una dada: a Barcelona, les agressions sexuals han pujat un 31% respecte al 2019 (87 llavors i 114 aquest any) i un 6,54% respecte al 2021, i els abusos sexuals han crescut un 11,3% en relació amb el 2019 (194 a 216) i un 9,09% respecte al 2021.

“Creiem que les tasques de prevenció i la confiança que el cos transmet a les víctimes han fet aflorar més denúncies. Però costa saber si l’augment és perquè han augmentat els fets o si hi ha els mateixos fets i augmenten les denúncies”, ha comentat el conseller.

Contra aquestes violències, el pla específic dels Mossos passa també per augmentar el patrullatge nocturn a les zones d’oci, vigilar de prop les rutes que fa la gent entre les discoteques i les estacions de transport públic (el que es coneix com a ‘Rutes Segures’) i mirar de detectar persones vulnerables pels voltants d’aquestes zones i oferir-los ajuda si els cal.

Menys delictes que el 2019

Malgrat que la magnitud del dispositiu fa pensar en previsions de delinqüència elevada, Interior ha volgut rebaixar la por amb una dada: que el nombre de delictes comesos en els primers cinc mesos del 2022 ha estat un 23% inferior als del 2019, l’últim any sense condicions pandèmiques. “Són unes dades esperançadores”, ha dit Elena, que ha atribuït la baixada delinqüencial a la bona tasca policial. A més, ha precisat que les dades són com les del període 2013-2017 i que estan allunyades dels rècords delinqüencials de 2018 i 2019.

De fet, gran part de la reunió de la Junta Local de Seguretat ha estat dedicada a repassar i analitzar les dades delinqüencials dels últims mesos i la seva evolució.

En números absoluts, a la ciutat s’hi han registrat més de 73.000 delictes de gener a maig. Més de 480 al dia. Però el cos insisteix en què les dades reflexen una reducció dels fets delictius, i en posen com a exemple els furts. Aquests delictes, que representen un 46% del total dels que es produeixen a Barcelona, han baixat de 55.745 fets el 2019 als 34.314 el 2022, el que representa una reducció del 38%. Aquesta dada significa que es registren diàriament 142 furts menys que l’any 2019

Tot i això, ja preveuen que la xifra de furts pugui pujar significativament aquest estiu, donat que les previsions apunten que enguany el turisme pot assolir nivells superiors als de l’estiu del 2019.

Polèmica per les vacances de la Guàrdia Urbana

A la roda de premsa ha sortit de nou la qüestió de si l’Ajuntament es planteja modificar la normativa que permet que el 40% de la plantilla de la Guàrdia Urbana agafi vacances durant l’estiu tenint en compte que cada vegada es plantegen dispositius d’estiu amb més agents pel volum de turisme que acull la ciutat.

Colau ha reconegut que és una qüestió que es plantegen abordar, però no hi ha posat una data concreta, i ha afegit que quan es faci caldrà activar les taules de negociació amb els sindicats: “El que no podem fer és solucionar-ho amb un ‘decretazo’”, ha detallat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió