Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Barcelona donarà una segona vida al Museu Martorell amb l’aprovació d’un pla integral per la seva rehabilitació

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el projecte de rehabilitació integral del Museu Martorell, un dels edificis històrics del Parc de la Ciutadella. Les noves instal·lacions acolliran una exposició de […]

Avatar
Agències 17/06/2021

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el projecte de rehabilitació integral del Museu Martorell, un dels edificis històrics del Parc de la Ciutadella. Les noves instal·lacions acolliran una exposició de llarga durada dedicada a la relació entre l’home i la natura i el nou Centre de Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. La delegada de Ciència i Universitats de l’ajuntament, Julia Miralles, ha explicat que amb el projecte pretenen “actualitzar l’edifici i connectar-lo amb la ciutat” i ha remarcat la importància d’aquesta iniciativa dins del projecte de la Ciutadella del Coneixement, que aspira a convertir el parc barceloní en un “espai de recerca i innovació”. El pressupost total és de més cinc milions d’euros (MEUR).

El projecte es dividirà en tres fases. Durant la primera part de les obres, pressupostades amb 2,645 MEUR, s’acondicionarà l’interior de l’edifici i se’n millorarà la “permeabilitat” incorporant una entrada a l’edifici a través del Passeig del Born, ja que fins ara només s’hi podia accedir des de l’interior del parc. La segona fase se centrarà en la rehabilitació de la façana, i a la tercera es realitzaran els treballs de reforma dels exteriors del museu, enfocats principalment a millorar-ne l’accessibilitat. Les obres duraran dos anys, començaran aquesta tardor i Miralles ha explicat que des del consistori esperen poder obrir al públic “durant els primers mesos de 2023”.Les noves instal·lacions s’estructuraran en dues ales. A l’ala esquerra s’hi ubicarà una exposició de llarga durada dedicada a analitzar la relació entre l’home i la natura fent servir l’evolució històrica dels museus de ciències com a fil conductor. L’exposició es dividirà en quatre àmbits temàtics: els gabinets de curiositats, la creació dels grans museus de ciències naturals durant l’època colonial, la crisi i redefinició dels mateixos després de la Segona Guerra Mundial i el repte a què s’enfronten actualment en el context de la crisi ecològica. A l’ala dreta s’hi situarà el Centre de Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que també estarà obert al públic. La directora del museu, Anna Omedes, ha informat que ja s’està treballant en el buidatge de l’edifici i que ells mateixos s’encarregaran del trasllat i la conservació del patrimoni.La rehabilitació del Museu Martorell és, segons Miralles, un “pas endavant en la política científica de l’ajuntament”. El pla s’inclou dins el Pla de Ciència 2020-2023, una iniciativa transversal de reforma urbana i científica del Parc de la Ciutadella orientada a consolidar el projecte de la Ciutadella del Coneixement com a referent en “ciència, recerca i innovació” a Barcelona. Els impulsors també busquen “connectar-lo amb la ciutat” i fer-lo més “permeable”. Amb l’aprovació inicial del projecte el consistori iniciarà el procés de licitació de la primera part de les obres. El cost total de la rehabilitació serà de 5.137.442,10 euros, un 60% dels quals els aportarà l’ajuntament i la resta la Generalitat.