Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Barcelona dobla en tres anys la potència municipal per generar energia fotovoltaica

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La ciutat de Barcelona ha doblat en tres anys la potència fotovoltaica amb la posada en marxa de 62 noves instal·lacions municipals que permeten sumar més de 2.300 kWp (pic de quilowatts), fins als 4.300. Actualment hi ha 157 instal·lacions municipals d’energia solar; concretament, 117 en cobertes d’edificis i equipaments; 16 en façanes i mitgeres i 24 en pèrgoles a l’espai públic. A més, l’Ajuntament preveu tornar a doblar la potència en els propers anys, fins als 10.200 kWp, que correspon al consum de 5.575 llars, i superar així l’objectiu de la Declaració d’Emergència Climàtica d’arribar als 8.000 kWp el 2025. El regidor de l’àrea, Eloi Badia, assegura que l’acceleració d’energies renovables a la ciutat és un “canvi sense precedents”.

El consistori té ara 5.930 kWp en licitació i projectats i preveu arribar en els propers anys a un total de 248 instal·lacions. La generació d’energia renovable i local és una de les principals línies d’actuació i un dels principals reptes ara és aprofitar grans espais públics de la ciutat per generar energia.

Publicitat

El consistori planteja reconvertir espais i infraestructures que ja existeixen, com façanes, murs o equipaments de mobilitat, en elements que generin energia, a més de la seva funció principal. En aquest marc, l’Ajuntament veu el paviment de la ciutat com una oportunitat i, a la plaça de les Glòries, ja hi ha impulsat una prova pilot per generar energia elèctrica a partir del revestiment del sòl. 

També, s’està treballant per augmentar l’autosuficiència elèctrica als túnels viaris de l’interior de la ciutat i als de les Rondes mitjançant la implantació de plaques fotovoltaiques. Aquestes actuacions han de permetre reduir la factura elèctrica i millorar la sostenibilitat, la seguretat i la capacitat d’aquestes infraestructures urbanes.

En una atenció als mitjans de comunicació, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, subratlla la “ubicació estratègica” d’aquestes plaques i que aquest projecte “obre la porta de les infraestructures viàries” per generar energia renovable.

<strong>Serveis d’autoconsum municipal </strong>

Badia també destaca la iniciativa per obrir aquestes instal·lacions municipals d’energia solar als veïns de l’entorn més proper perquè s’hi puguin connectar en cas que hi hagi excedent i així beneficiar-se’n “a baix cost i reduir la factura elèctrica”.

Aquest aprofitament energètic es farà en règim d’autoconsum compartit i l’objectiu és potenciar la democratització de l’accés a l’energia i al sistema elèctric per abastir una part de les necessitats de les llars en un context d’augment dels preus. A cada unitat familiar se li compartirà uns 500W d’energia solar, que podria permetre l’estalvi de fins al 25% de la factura elèctrica.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió