Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Barcelona desplega els informadors a les platges per regular-ne l’aforament i prescindeix dels videosensors

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha activat el control d’aforament de platges i ja ha desplegat informadors perquè en regulin l’aforament. Aquest estiu, a diferència del passat, el consistori ha decidit […]

Avatar
Agències 06/05/2021

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha activat el control d’aforament de platges i ja ha desplegat informadors perquè en regulin l’aforament. Aquest estiu, a diferència del passat, el consistori ha decidit prescindir dels videosensors que calculaven l’ocupació aproximada i aposta perquè siguin els informadors qui reportin, a peu de sorra, el grau d’afluència de les platges, que igualment es podrà consultar al web per part de la ciutadania. Patrícia Giménez, directora de platges, ha indicat que la regulació està pensada en un context de retorn a la “normalitat” i creu que el protocol és suficient. Ara hi ha 8 informadors, 24 controladors d’accessos i dos coordinadors però a finals de maig l’equip d’informadors s’ampliarà fins a 22.

D’altra banda, el consistori vol “compatibilitzar” els usos esportius amb altres usos a les platges i ha delimitat zones en quatre platges de la ciutat per fer esport: Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Bogatell. Control de l’aforamentAquest estiu, el càlcul de l’ocupació a les platges el faran exclusivament els informadors, ja que no hi haurà videosensors, com l’estiu passat. “Hem vist que les restriccions que teníem l’any passat eren molt més estrictes; la situació no era com la que tenim ara i a l’hora de dimensionar el servei vam veure que treballar-ho a partir dels informadors ens ajudava a donar resposta a moltes necessitats”, ha justificat la directora de platges.Segons ha explicat, en diversos punts del dia els informadors hauran de fer un càlcul de les persones que hi ha a les platges. Bàsicament ho faran mitjançant inspecció visual a peu de sorra i comptaran amb un dispositiu electrònic que els facilita el càlcul i l’enviament de la informació, que es podrà consultar al web. A banda de comptar persones, també hauran d’informar als usuaris que han de complir les distàncies de seguretat entre grups i ajudaran a regular els accessos si s’arriba a ocupacions altes. En cas extrem i de molta afluència es tancaria la platja amb el suport de la Guàrdia Urbana. Amb tot, el consistori insisteix que la voluntat és retornar a la normalitat. A partir de la temporada alta, que s’inicia a finals de maig, hi haurà 22 informadors, 24 controladors d’accessos i dos coordinadors repartits en dos torns, de dilluns a diumenge de les 10 del matí a les 20 hores.Sistema de semàforsEl que no canvia, des del punt de vista de l’usuari, és la informació disponible. Igual que l’estiu passat, l’Ajuntament publica a temps real el nivell d’ocupació en cadascuna de les platges, segons un codi de colors. L’indicador verd equival a ocupació baixa, de menys del 40%; l’indicador groc a ocupació normal, entre un 40 i un 60%; l’indicador taronja a ocupació alta, d’entre el 60 i el 80%; i l’indicador vermell a ocupació molt alta, de més del 80%. Espais delimitats per fer esportSant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Bogatell seran les quatre platges on es podran fer usos esportius, que s’han escollit perquè són les que compten amb més espai de sorra. “Hem delimitat un espai específic amb la idea que les pistes de vòlei que ens han envaït durant el confinament comarcal només es puguin posar allà”, ha dit Giménez, que ha matisat que també s’inclouen en aquests espais altres esports, com pot ser futbol platja. De fet, l’Ajuntament prepara una regulació específica d’usos esportius per “endreçar” la situació vista en els darrers mesos. Actuacions prèviesDel 10 al 17 de maig està previst que es facin actuacions “d’estabilització i perfilat” a les platges de Barcelona, tasques prèvies a l’inici de la temporada alta. Bàsicament, es transvasarà sorra de zones on s’hi acumula cap a zones deficitàries en sediments.