Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Barcelona deixarà de regar la gespa dels parcs i jardins per l’estat d’excepcionalitat per sequera

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona deixarà de regar la gespa dels parcs i jardins de la ciutat per l’estat d’excepcionalitat per sequera. La ciutat té gairebé 200 parcs i jardins i en la majoria dels casos la gespa es rega amb aigua potable, per això es deixarà de regar. Per contra, sí que es mantindrà el reg de supervivència d’arbres i plantes amb un sistema de reg gota a gota (amb aigua potable) o bé amb aigua freàtica. Aquestes dues mesures permetran un estalvi de prop del 50% d’aigua potable que es fa servir per al reg. D’altra banda, la neteja de carrers i places amb baldeig d’aigua no es veurà pràcticament afectada, ja que el 80% del servei ja es fa amb aigua freàtica i ara s’ampliarà a la totalitat.

Així ho ha anunciat aquest dimecres el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, que ha explicat el desplegament de les mesures corresponents a la fase d’excepcionalitat de sequera a la ciutat, que és un dels 224 municipis afectats per les restriccions decretades per l’Agència Catalana de l’Aigua. 

Publicitat

Segons ha detallat el regidor, la mesura que serà més visible és que es deixarà de regar la gespa, els prats i les plantes anuals dels parcs i jardins de la ciutat, ja que el 80% del verd de la ciutat es rega amb aigua potable. Per això, el regidor ha admès que pot ser que en les pròximes setmanes ja sigui visible i la gespa es torni d’un color groguenc més propi de la tardor. 

<strong>Es manté el reg de superviviència d’arbres i plantes</strong>

En canvi, el que sí que es mantindrà serà el reg, gota a gota o amb aigua freàtica, dels arbres i plantes arbustives. Això sí, serà un reg de supervivència i això a la pràctica vol dir que la freqüència pot ser menor. La mesura permetrà estalviar gairebé el 50% de l’aigua potable que es fa servir per regar les zones verdes a la ciutat. D’altra banda, es treballarà perquè la resta d’aigua que s’utilitza sigui freàtica. 

El decret d’excepcionalitat per sequera tampoc no afectarà els nous eixos verds de la ciutat com el previst a la Superilla de l’Eixample i està garantida la plantació d’arbustos i arbres en aquest àmbit. Badia ho ha justificat perquè són zones que ja incorporen un sistema de reg gota a gota o amb aigua freàtica. A més, ha dit, els arbres encara no plantats són en un viver i per tant s’han de regar igualment. 

Pel que fa als regs de particulars, Badia ha apuntat que s’aplica la mateixa teoria que en el verd de l’espai públic. És a dir, els particulars que tinguin jardí no podran regar la gespa però sí que podran fer un reg de supervivència de plantes o arbres amb un sistema “eficient”. El mateix passa amb els horts comunitaris, que es podran regar amb sistemes com el gota a gota o amb regadora.

<strong>La neteja de carrers no es veu afectada</strong>

D’altra banda, la neteja de carrers i places no es veurà pràcticament afectada. Badia ha indicat que el 80% de l’aigua que s’utilitza per aquest servei ja és freàtica i el que es farà és que ho sigui el 100% de la que es fa servir.

“Veiem necessari mantenir al màxim el bon estat dels carrers de Barcelona”, ha dit el regidor. D’altra banda, no hi ha novetats respecte les fonts ornamentals, ja que ja s’havien aplicat restriccions durant la fase d’alerta, prèvia a la fase d’excepcionalitat. 

<strong>Arribada d’aigua regenerada</strong>

Durant la roda de premsa, el regidor ha alaertat que no se sap quan se sortirà de la situació d’excepcionalitat per sequera. Per això, ha afirmat que ja s’està posant en marxa l’arribada d’aigua regenerada en un dipòstit ubicat a Montjuïc. És aigua, ha concretat, que vindrà de la depuradora del Prat i que podria implicar uns 30 camions cisterna al dia per dotar els serveis municipals d’aquesta aigua regenerada d’aquí a dos o tres mesos. 

En definitiva, Badia ha valorat positivament que la ciutat s’hagi anat preparant en els darrers anys per augmentar l’ús d’aigua freàtica i ara també aigua regenerada en detriment d’aigua potable per a usos com el reg o la neteja i veu necessari seguir en aquest camí.

Segons ha dit, en aquests moments la dotació d’aigua potable per diversos usos a la ciutat és de 153 litres per habitant, “força lluny” de la limitació de 230 litres per habitant que marca el decret de l’ACA. Per això, ha dit, els problemes en la xarxa de consum només arribarien en cas que els llindars estiguessin per sobre de 230.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió