Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

Barcelona dedica una plaça del districte de Sarrià-Sant Gervasi al pintor Antoni Tàpies

ACN Barcelona – La Ponència del Nomenclàtor de Barcelona ha aprovat dedicar una plaça al pintor Antoni Tàpies. L’espai es troba al districte de Sarrià-Sant Gervasi, que ara du el […]

Agències 17/12/2022

ACN Barcelona – La Ponència del Nomenclàtor de Barcelona ha aprovat dedicar una plaça al pintor Antoni Tàpies. L’espai es troba al districte de Sarrià-Sant Gervasi, que ara du el nom de Plaça de la Torre, segons informa l’Ajuntament de Barcelona en un comunicat. La ponència, reunida dijous, també ha acordat incorporar cinc noms de dona més a carrers i places de la ciutat. Es tracta, segons informa el consistori, de noms que fan referència a dones representants de la memòria de l’activisme veïnal, polític i sindicalista, o també de la cultura i la ciència.

A l’Eixample, l’interior d’illa Cinema Urgell es dirà Jardí de Cristina Fernández Pereira, una dona afusellada pel règim franquista al Camp de la Bota acusada injustament de denunciar un veí al bàndol republicà durant la Guerra Civil. A Gràcia, es posarà el nom de la fotògrafa Margaret Michaelis a l’emplaçament entre els carrers d’Anna Piferrer amb el carrer Cesare Cantú i el carrer d’Otilia Castellví.

Al districte de Sant Martí, es batejarà amb el nom de plaça Rosalind Franklin l’espai annex a l’Escola La Pau, al final del Pasatge Xavier Llorens. Franklin fou química i cristal·lògrafa, i una de les investigadores clau per a la comprensió de les estructures moleculars de l’ADN.

A Horta-Guinardó es posarà el nom de plaça Ònia Farga i Pellicer, que va ser pianista i violinista, a l’espai del costat de l’Escola Municipal de Música Can Fargas. També s’ha trobat la ubicació per ala denominació ja aprovada de Rosa Barba Casanovas, que es posarà a la passarel·la que travessa la capçalera del pantà de Vallvidrera. Barba va ser una doctora arquitecta i paisatgista.

D’altra banda, la Ponència del Nomenclàtor també ha donat llum verda a la denominació de Passatge de Manuel Cros Grau, un futbolista català dels anys 20, al vial ubicat entre els carrers Camèlies, Sardenya, Providència i Pau Alsina, al districte de Gràcia.

A Nou Barris, s’ha aprovat denominar Plaça de la Cooperativa de Carters l’espai obert entre els números 66-68 del carrer Palamós i els números 41-47 del carrer de S’Agaró. Així mateix, en el mateix districte es batejarà com a plaça del Centre de la Vida Comunitària l’espai entre el carrer Aiguablava, el carrer de Sa Tuna i el carrer de Palamós.

A Sant Andreu, s’ha aprovat el canvi de nom de carrer de Comtessa de Pardo Bazán per carrer d’Emilia Pardo Bazán. A Sant Andreu també es bateja amb el nom de Placeta dels Gegants de Sant Andreu de Palomar un espai a tocar del carrer Arc del Mercat.

A Sants-Montjuïc, la confluència entre els carrers Comtes de Bell-lloc, carrer de Viriat, carrer de Guitard i carrer de Puiggarí passarà a nomenar-se Plaça de Can Climent. Al mateix districte, l’espai entre els carrers del Miracle, Passatge del Vapor Vell i Carrer de Galileu serà la Plaça de les Treballadores del Vapor Vell. A més, la plaça de davant de la Oficina d’Atenció a la Ciutadania del Passeig de la Zona Franca passarà a dir-se Plaça de l’Orgull.

A Sants-Montjuïc també s’ha aprovat batejar amb el nom de Plaça d’Esteve i Josep Fortuny i Guarro un espai enjardinat del final del carrer Riera de Tena, per sota de la via. Els germans, músics i compositors fills de Sants, són dos dels fundadors del grup Elèctrica Dharma.

En el mateix districte també s’ha batejat amb el nom de Plaça de Josep Pons i Mogas –activista antifranquista—l’espai ubicat entre la Gran Via de les Corts Catalanes, els carrers d’Amadeu Oller, Corral i Moianès.

A més, la Ponència del Nomenclator ha aprovat la col·locacio de diverses plaques de memòria a façanes dels domicilis d’entitats i personalitats de la ciutat, entre els quals George Orwell, Pere Calders, Carmen Balcells, Gabriel Ferrater i Moncho.