Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Barcelona comptarà el curs vinent amb un nou institut i dos centres públics més

ACN Barcelona – El curs 2023-2024 s’iniciarà a Barcelona amb un nou centre de secundària, l’Institut Vallvarca, i dos nous centres que s’incorporen al xarxa pública, l’Institut Escola Sant Felip […]

Agències 24/02/2023

ACN Barcelona – El curs 2023-2024 s’iniciarà a Barcelona amb un nou centre de secundària, l’Institut Vallvarca, i dos nous centres que s’incorporen al xarxa pública, l’Institut Escola Sant Felip Neri i l’Escola Segre. Es preveu que continuï la tendència dels darrers cursos amb un descens de la demanda de places a I3, 336 menys segons el padró existent. Per primera vegada a Infantil 3 s’ofereixen més grups en centres públics que en concertats i la diferència del nombre de places ofertades es redueix. Això és conseqüència que en la preinscripció del curs 2023-2024 els centres concertats han reduït les capacitats d’I3 per aproximar-se a les que ofereixen els centres públics. S’adeqüen les ràtios a les necessitats d’escolarització de cada zona educativa.

L’oferta inicial de places per al curs 2023-2024 a I3 és de 11.821, de les quals 5.801 són places en centres públics i 6.020 són places en concertats, i s’estima una demanda de 10.416. Aquestes places estan distribuïdes en 179 centres públics (amb 278 grups) i 147 concertats (amb 274 grups). El decrement de les places s’explica per la disminució de ratis, en funció de les necessitats de cada zona educativa. Això suposa 44 places més a la pública i 256 menys a la privada.

El 78% de l’alumnat que cursarà I3 el curs 2023-2024 està escolaritzat a I2 en el curs actual. D’aquests, 4.606 estan matriculats a escoles bressol i llars d’infants públiques i 3.535 a llars d’infants privades, per un total de 8.141.

<strong>Novetats a Infantil</strong>

Pel que fa a l’oferta pública, hi ha dos centres més que el curs passat per la incorporació a la xarxa pública de l’Escola Sant Felip Neri a Ciutat Vella (Institut Escola Sant Felip Neri) i l’Escola Mare de Déu de la Soledat a Sant Andreu (Escola Segre). Totes dues donaran resposta així a la necessitat d’escola pública en els districtes respectius i s’avançarà en la necessitat d’equilibri entre el nombre de residents i l’oferta d’educació incrementant el pes de la pública.

Aquestes dues incorporacions a la xarxa pública, juntament amb el tancament de l’Escola Nostra Senyora del Carme (Sants-Montjuïc) per cessament de l’activitat, expliquen que hi hagi tres centres menys de concertada per al curs vinent. Finalment, també es mantenen els grups addicionals per necessitats d’escolarització, en aquest cas a Sants-Montjuïc (l’Escola Francesc Macià), a Sant Andreu (Escola El Sagrer) i Gràcia (Escola Reina Violant); i s’inicia una segona línia estructural a l’Institut Escola El Molí (Nou Barris).

<strong>Novetats a ESO</strong>

A 1r d’ESO s’ofereixen 195 grups en 75 centres públics d’arreu de la ciutat, el mateix nombre que l’any passat. La pèrdua d’un grup a la concertada s’explica amb la integració de l’Escola Sant Felip Neri a la xarxa pública. En total hi haurà 5.495 places públiques i 8.820 concertades, amb un total de 14.315.

Entrarà en funcionament l’Institut Vallcarca (Gràcia), de dues línies, i provisionalment s’ubicarà en l’equipament de l’Escola Pare Poveda, fins que no estigui finalitzada la construcció definitiva del seu equipament; i l’Institut Escola Sant Felip Neri (Ciutat Vella) s’incorpora a la xarxa pública amb un grup. A més, es crea un grup addicional a l’Institut Flos i Calcat (Nou Barris), i l’Institut Escola Londres (Eixample) recupera una línia. L’Institut Escola Angeleta Ferrer (Eixample) i l’Institut Teresa Pàmies (Horta-Guinardó) deixaran de tenir un grup addicional.

L’Institut Vall d’Hebron (Horta-Guinardó) de dues línies d’ESO, i l’Institut Guineueta (Nou Barris), amb una única línia, deixaran d’impartir primer d’ESO, ja que són centres que passaran a oferir estudis postobligatoris, i que concentrin l’oferta formativa de diferents famílies professionals, generant així complicitat entre els centres formatius i l’activitat empresarial del sector.

Pel que fa a les adscripcions, es continua treballant en la simplificació dels instituts adscrits per buscar l’equilibri i per millorar la continuïtat dels projectes pedagògics de les escoles als instituts en el pas de primària a secundària. Es treballa perquè en el curs 2024-2025 el 96% de les escoles estiguin adscrites a 2 o 3 centres de secundària i que un d’ells sigui l’institut de referència. En el curs 2017-2018, el 82% de les escoles tenia 2 o 3 instituts adscrits.

Es treballa per un model de pas de primària a secundària que promogui una educació de més qualitat a l’alumnat, i que faciliti als centres educatius la coordinació de les seves accions pedagògiques per aconseguir itineraris educatius coherents, a fi de garantir la continuïtat de tot l’alumnat i per tal de lluitar contra la segregació. Les adscripcions asseguren la continuïtat pedagògica entre les dues etapes educatives com en el pas de l’alumnat al centre de secundària.