Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Barcelona comença a precintar botigues que incompleixen la normativa de venda de souvenirs

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha fet un pas més aquest dimarts i ha dictat que es precintin botigues que incompleixen la nova normativa d’establiments comercials que venen articles de record. […]

Avatar
Agències 17/12/2019

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha fet un pas més aquest dimarts i ha dictat que es precintin botigues que incompleixen la nova normativa d’establiments comercials que venen articles de record. Segons ha detallat la regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, el consistori ha dictat vuit precintes de l’Eixample, és a dir, n’ha ordenat el tancament provisional. Des de principis d’any i arran dels canvis en la normativa, un equip d’inspectors municipals ha visitat en els darrers mesos 257 locals ubicats a l’Eixample (126), Gràcia (55), Horta-Guinardó (2) i Ciutat Vella (74) per informar-los dels canvis i vetllar pel bon compliment de la nova norma, en vigor des de fa un any. De tots els locals visitats, gairebé el 60% s’estaven saltant la regulació.

“Volem que quedi molt clar que Barcelona no és ni pot ser un souvenir i hem de garantir que no es converteixi en un aparador per a turistes”, ha remarcat Sanz en roda de premsa. Segons el consistori, cal “garantir el caràcter de la ciutat i el comerç de proximitat”.La majoria d’incompliments ho són per tenir els souvenirs visibles des de la via pública, per no disposar del producte agrupat i diferenciat a dins de la botiga o per ocupar més del 20% de l’espai comercial destinat als productes en venda.A l’Eixample, de les 126 visites a emplaçaments s’ha incoat procediments de sanció a 32, i d’aquests s’ha ordenat el precinte de vuit. D’aquests una part s’han precintat aquest mateix dimarts mentre que la resta s’executarà en els pròxims dies.A Gràcia, a 21 botigues se’ls ha obert un total de 30 procediments sancionadors i de restitució de la legalitat. A Horta-Guinardó, no n’hi ha cap d’obert, i a Ciutat Vella properament s’iniciaran les inspeccions per verificar si els comerços que incomplien ja han fet els canvis pertinents.Normativa vigentL’Ajuntament va modificar fa un any (desembre 2018) el “Pla especial d’ordenació dels establiments comercials destinats a la venda d’articles de record o souvenirs a la ciutat de Barcelona”.Entre els canvis afegits hi ha la prohibició d’obrir noves botigues de records als entorns de la Sagrada Família, al barri de Sant Antoni i a les zones del voltant del Camp Nou, el Park Güell i de la Casa Vicens.A banda, el nou pla també inclou una modificació amb relació a la normativa per aquells comerços que tenen fins a un 20% de la seva superfície destinada a articles de record. En aquests casos, se’ls requereix agrupar aquests productes en un espai determinat i clarament diferenciat de la resta, i que aquest espai estigui retolat i no sigui visible des de la via pública.A més, s’estableix que l’espai d’aparador d’aquests establiments s’haurà de destinar exclusivament a l’exhibició del producte principal, per tal d’evitar l’impacte que l’exposició de productes de souvenirs acostuma a tenir.Els comerços existents disposaven d’un termini de 3 mesos des de l’entrada en vigor del pla per adaptar-se a la normativa. Els expedients sancionadors poden arribar als 500 euros per tenir productes a l’aparador, no estar agrupats o ser visibles des de via pública; als 3.000 per exposar i/o vendre productes sense llicència; i 6.000 euros per fer-ho sense llicència en un establiment o local no legalitzable.