Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Barcelona aprova crear un grup de treball per abordar les ocupacions a la ciutat

ACN Barcelona.-El ple de Barcelona ha aprovat crear un grup de treball que abordi diferents vies per posar fi “a la pràctica d’ocupacions per part d’organitzacions il·lícites, així com les […]

Avatar
Agències 23/09/2020

ACN Barcelona.-El ple de Barcelona ha aprovat crear un grup de treball que abordi diferents vies per posar fi “a la pràctica d’ocupacions per part d’organitzacions il·lícites, així com les ocupacions que generen greus problemes de convivència”. La proposició, presentada per JxCat, ha comptat amb el suport de tots els partits, amb excepció de Cs, que s’ha abstingut perquè “no té gran garantia que serveixi per a alguna cosa”. El grup de treball haurà de fer una diagnosi sobre la situació de les ocupacions fixar accions per posar fi “a la problemàtica social derivada” de les ocupacions. El text ha tirat endavant després de pactar amb el govern que, en comptes de la creació d’una Comissió d’estudi -com volia JxCat- es creï un grup de treball.

“El problema és real i ben greu”, ha advertit durant la seva intervenció al plenari Jordi Martí (JxCat). El regidor ha puntualitzat que existeixen diferents tipus d’ocupacions i ha admès que cal ser “curosos” amb les ocupacions “socials”, casos en què les administracions públiques han de poder oferir “solucions efectives”.Amb tot, Martí ha afegit que si bé cal defensar el dret a l’habitatge també cal defensar el dret a la propietat. Tot plegat, ha dit, requereix acció coordinada de diversos actors com ara legisladors, tribunals o serveis socials, entre altres.Composició i funcionamentEl grup de treball serà presidit per un regidor de govern i estarà integrat pels equips tècnics de les diferents àrees afectades i els grups municipals però es podrà convidar persones expertes i entitats socials i veïnals.El grup de treball es reunirà mensualment fins a un màxim de tres sessions i prendrà els acords per majoria ponderada. En acabar les sessions, s’elaborarà un informe que es presentarà al ple, en tot cas, en un termini màxim de quatre mesos.Valoracions dels grupsDes d’ERC han compartit que hi ha ocupadors que són “màfies organitzades” però també ocupacions per necessitat d’habitatge” igual que diferents tipus d’ocupats. Cs ha insistit a destacar que el diagnòstic és el mateix a la ciutat des de fa temps i que “totes les ocupacions són il·legals” mentre que el PP ha apuntat que garantir el dret a l’habitatge és “la prioritat” però “salvaguardant el dret a la propietat”. Al seu torn, des dels partits de govern, Albert Batlle, pels socialistes, ha mostrat l’oposició “absoluta” a les ocupacions i la plena disposició per abordar el problema mentre que Laura Pérez, pels comuns, ha posat èmfasi en el fet que les pràctiques s’han estès “pel problema de l’habitatge a Barcelona”. “La millor manera de combatre les màfies és mobilitzar l’habitatge buit i lluitar”, ha assegurat.Colau demana diferenciar el tipus d’ocupacionsPreguntada més tard pel PP sobre si el govern considera que existeix o no un problema amb les ocupacions il·legals, Colau ha criticat “l’alarmisme” i la “falta de rigor” amb què s’aborda el problema per part d’alguns grups. En aquest sentit, ha afirmat que és “bàsic” distingir entre narcopisos o ocupacions de grans tenidors o fons d’inversió per part de famílies vulnerables. “Són dos fenòmens que no es poden barrejar”, ha dit. A banda, ha afirmat que des de l’Ajuntament s’està actuant en els casos amb les famílies vulnerables mentre que ha defensat actuar en les de tipus delictius amb contundència amb les competències que té l’Ajuntament.Segons ha precisat posteriorment durant el ple la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, dels més de 2.000 casos atesos per l’Ajuntament l’any passat, només en tres ocasions van tractar amb ocupacions de pisos que no eren buits, és a dir, que hi vivia algú abans de ser ocupat.