Edició 1780

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 10 de juny del 2023
Edició 1780

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 10 de juny del 2023

Barcelona amplia el Canguratge municipal amb un nou servei a teatres, museus, biblioteques i centres cívics

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Canguratge municipal de l’Ajuntament de Barcelona s’amplia i suma nous espais al servei, estrenat el 2020, i permetrà deixar els infants a càrrec per poder assistir a les activitats de centres cívics i biblioteques en territoris inclosos en el Pla de Barris. A partir del maig, a més, el consistori posarà en marxa el Concilia Cultura, un programa pilot de Canguratge Cultural en el que participaran el Teatre Lliure, el Museu Picasso, La Virreina Centre de la Imatge, La Capella, el Centre Cultural Fabra i Coats i el festival Barcelona Poesia, que oferiran diferents formes d’atenció i acompanyament a infants i famílies per facilitar a les persones adultes l’accés a l’oferta cultural de la ciutat.

A finals del 2020 es va posar en marxa la primera experiència del servei municipal de Canguratge, el Projecte Concilia, per tal de facilitar la conciliació personal, laboral i familiar de les famílies i a la vegada oferir als infants un temps d’oci de qualitat, amb activitats pedagògiques adaptades a les diferents edats.

Publicitat

En les dues primeres edicions ha promogut 23.229 canguratges, i ara arrenca la tercera amb una oferta ampliada a tots els barris que integren el Pla de Barris i a tots els punts informatius del Vila Veïna, així com a tres noves escoles bressol, a més a més de dotar-se de més personal. Fruit d’aquesta ampliació, el Concilia es podrà gaudir en un total de 27 barris ubicat en les següents instal·lacions municipals (centres educatius, centres cívics i casals) com a espais d’acollida dels infants.

En concret, durant la primera edició es van atendre 643 infants, amb un total de 7.424 de canguratges fets. Pel que fa a la segona edició, fins al 20 de gener s’han inscrit 1.488 famílies amb un total de 15.805 canguratges (2.134 d’infants d’entre 12 i 36 mesos i 13.671 de criatures d’entre 3 i 12 anys), dels quals 1.459 de nens i nenes amb necessitats educatives especials.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa l’ampliació de fins a 30 membres a l’equip de professionals d’educació especial. “Una de les realitats que ens hem adonat és que l’educador específic per nens amb necessitats especials cada cop era més requerit”, ha dit.

En una línia similar s’ha expressat Daniel Granados, delegat de Culturals de l’Ajuntament de Barcelona, que remarca que la intenció de vincular conciliació i cultura a través d’aquests equipaments i festivals propis. “El que volem és no només generar un espai per acollir aquests infants, sinó també incorporar una dinàmica artística amb aquests espais que facilitin el vincle amb la creativitat”.

El pressupost del servei ascendeix a 1.959.228,84 euros (IVA inclòs), i la durada del contracte serà d’un any i cinc mesos, és a dir, estarà vigent del febrer del 2023 fins al juliol del 2024.

<strong>Dones migrades i sense xarxa</strong>

Pel que fa al perfil principal de famílies ateses, majoritàriament es tracta de dones migrades i sense xarxa. També destaquen les famílies derivades de diferents serveis socials, on destaca la coordinació del servei amb les TIS, educadores socials, directores de les escoles, treballadores socials, o altres entitats específiques de cada barri. Pérez ha detallat la importància que suposa el projecte per “algú que està sobrecarregat amb la cura de la infància”.

El 51,4% són famílies monomarentals i el 46,8% tenen algun vincle amb un servei públic. Del total de famílies inscrites, en un 94% la primera referent és la mare, i en un 6% el primer referent és el pare, mentre que el 35,4% de les famílies ateses no tenen feina. Un 66% de les famílies inscrites no tenen xarxa i, d’altra banda, un 11,21% ha patit o està patint violència masclista i/o familiar. Els motius principals de demanda de canguratge han estat per treball (65%), seguit de temps de respir (9,7%) i formació (8,8%). 

<strong>La Virreina Centre de la Imatge i La Capella</strong>

El servei de dinamització infantil s’oferirà a l’espai LAB del Palau de la Virreina, en moments puntuals com ara les inauguracions de les exposicions dels programes dels centres i les visites guiades de cap de setmana, des del maig fins al mes d’octubre de 2023. En el cas de La Virreina Centre de la Imatge, també hi haurà servei de canguratge especial per poder donar cobertura a les visites que rebrà el centre durant la Nit dels Museus.

<strong>Teatre Lliure</strong>

El servei de dinamització infantil s’oferirà (amb reserva prèvia) a la seu de Montjuïc del Teatre Lliure durant les funcions de cap de setmana en horari de tarda, des del mes de maig fins al mes d’octubre de 2023.

<strong>Museu Picasso</strong>

El servei de dinamització infantil s’oferirà a partir del proper mes de setembre en el marc de les visites amb entrada gratuïta al museu, realitzades tots els dijous des de les 16 hores, i el primer diumenge de cada mes.

Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats

Es posa en marxa un espai familiar permanent a l’interior del CAC-Centre d’Art Contemporani que donarà servei a totes les persones usuàries que accedeixin a l’espai expositiu, amb un àrea permanent d’estada per famílies i sense monitoratge. Addicionalment, durant les inauguracions de les exposicions temporals i les visites guiades, s’oferirà també un servei d’acollida d’infants amb reserva prèvia. 

<strong>Barcelona Poesia 2023</strong>

S’oferirà espai de ludoteca per als més petits i tallers per als infants més grans que accedeixin a les activitats programades al Jardins dels Tarongers en el marc del festival Barcelona Poesia 2023 del 13 al 15 de maig del 2023.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió