Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Barcelona alça un clam per a la pau d’Ucraïna quan fa un any que va començar la guerra

ACN Barcelona – Milers de persones han sortit al carrer a Barcelona (7.500, segons l’Ajuntament) per mostrar suport a Ucraïna i demanar la pau, en una marxa convocada per la […]

Agències 24/02/2023

ACN Barcelona – Milers de persones han sortit al carrer a Barcelona (7.500, segons l’Ajuntament) per mostrar suport a Ucraïna i demanar la pau, en una marxa convocada per la comunitat d’aquest país i secundada per desenes d’entitats quan fa un any de l’inici de la guerra. El 24 de febrer de l’any passat, Ucraïna es va despertar esqueixada de por i de dolor per la invasió russa a gran escala que havia començat aquella matinada mentre Europa i el món miraven commocionats l’inici d’una guerra de conseqüències imprevistes. Els convocants, en un manifest públic, reclamen la retirada “immediata” de les tropes russes del país, el compliment dels drets humans i de la legalitat internacional. La manifestació recorre el passeig de Gràcia fins la plaça de Catalunya.

<em>(S’actualitza la informació amb la xifra d’assistents facilitada per l’Ajuntament de Barcelona)</em>

En la marxa hi ha un record per a les persones que han mort en aquesta guerra i per condemnar les massacres, com les de Butxa, Borodianka, Izium i Mariúpol.

La capçalera ha començat a caminar a les vuit del vespre amb una pancarta frontal en què es pdoia llegir el lema ‘Barcelona amb Ucraïna’. La majoria de participants eren ucraïnesos i també duien pancartes amb inscripcions com ara ‘Deixeu-nos de matar’, ‘No a la guerra’ i d’altres a favor de la pau.

“Avui és un dia molt tràgic per a tots els ucraïnesos. Un aniversari molt trist. Per això de nou hem sortit al carrer per manifestar-nos en suport a Ucraïna”, ha afirmat Gloria Groziak, una de les organitzadores de la mobilització.

L’activista ucraïnesa resident a Catalunya ha tingut un record per a les víctimes de la “brutal invasió” russa al seu país que va començar fa un any, i ha volgut rebutjar “les injustícies d’aquesta guerra i de totes les guerres, perquè som gent de pau”.

Groziak ha volgut subratllar que el missatge de la comunitat ucraïnesa i de la manifestació era “molt simple però molt important: exigim la retirada immediata de les tropes russes d’Ucraïna i que es compleixin els drets humans i la legalitat”.

Alhora que ha mostrat “l’esperança” que aquest any es pugui resoldre el conflicte, l’activista ucraïnesa també ha agraït a “aquesta gran ciutat que és Barcelona” i a Catalunya l’ajuda que la seva població ha donat als ucraïnesos refugiats i l’ajuda humanitària que s’envia al país envaït per Rússia.

“Agraïm a Barcelona i a Catalunya l’acollida tan càlida que ens han donat, així com el seu activisme. Junts hem fet moltes manifestacions. Agraïm de tot cor que Barcelona està amb Ucraïna”, ha reblat Groziak.