ACN Barcelona – Barcelona acull per primera vegada l’LCA Food Conference, un congrés mundial sobre la sostenibilitat ambiental dels aliments. Organitzat per la Universitat de Barcelona i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), el fòrum acollirà mig miler d’experts en anàlisi del cicle de vida per abordar qüestions com la petjada ambiental de la carn cultivada i els sistemes agroalimentaris del futur. La presidenta del congrés, Montse Núñez, ha explicat que l’objectiu és evitar que es prenguin decisions “basades en el desconeixement”. Per això, la conferència compta amb desenes de sessions de treball, basades en la ciència i des del punt de vista quantitatiu. El fòrum se celebra a l’Edifici Històric de la UB del 8 a l’11 de setembre.
Aquest dilluns 9 de setembre ha tingut lloc l’obertura oficial del congrés al Paranimf de l’Edifici Històric, on la vicerectora d’Emprenedoria, Innovació i Transferència de la UB, Mercè Segarra, el director general de l’IRTA, Josep Usall, i la presidenta del congrés, la investigadora de l’IRTA Montse Núñez, han presentat la conferència. Han intervingut també diferents representants de l’administració, que han parlat sobre les polítiques de la seva competència en relació amb la mitigació i adaptació al canvi climàtic.
En la seva edició amb més participants, l’LCA Food Conference acull durant els quatre dies de congrés gairebé mig miler de professionals i experts en Anàlisi del Cicle de Vida (ACV), que fan servir grans bases de dades per quantificar la petjada ambiental de tot el cicle de vida dels productes alimentaris, és a dir, des que se’n està preparant la producció fins que es converteixen en residus o són reutilitzats. Aquests experts presentaran experiències d’avaluació de l’impacte ambiental en projectes d’agricultura, ramaderia, pesca, aqüicultura i producció alimentària d’arreu del món. A més, l’esdeveniment també inclourà diverses sessions plenàries amb ponents de renom internacional.
Núñez ha remarcat la importància de prendre decisions basades en el “coneixement científic mesurat” per tal de no invertir en millores que “no aportin mesures substancials reals”. També ha volgut destacar que en el congrés es parlarà de les “petites accions” que hi ha a l’abast dels ciutadans per “reduir l’impacte ambiental de la manera que tenim d’alimentar-nos”. Usall ha destacat també que l’objectiu de la conferència és ajudar les empreses a reduir el seu impacte ambiental.