ACN Barcelona – Barcelona acollirà la Conferència del Decenni de l’Oceà de l’ONU l’any que ve. L’esdeveniment, que busca solucions basades en la ciència per aconseguir un oceà sostenible, se celebrarà del 10 al 12 d’abril del 2024. La conferència està organitzada per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i el Comitè Nacional del Decenni de l’Oceà d’Espanya, liderat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través del CSIC.
Per als organitzadors, ofereix una oportunitat “única” perquè governs, agents filantrops, universitats, ONG i sectors marítims reflexionin sobre els assoliments dels tres primers anys del Decenni de l’Oceà (2021-2030) i defineixin una visió col·lectiva per al futur.
Entre els reptes actuals hi ha la necessitat de trobar solucions basades en la ciència relacionades amb el canvi climàtic, la seguretat alimentària, la conservació de la biodiversitat, l’economia oceànica sostenible, la contaminació o els perills naturals.
<strong>Barcelona, “ciutat de mar”</strong>
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha assenyalat la “llarga tradició” que té Catalunya com a “centre d’investigació marina i ciències del mar i com a hub marítim, amb un fort compromís amb la sostenibilitat”. “Aquesta sinergia amb la visió d’Ocean Decade converteix Catalunya i Barcelona en un lloc ideal per a la primera reunió en persona de la comunitat mundial d’Ocean Decade des de l’inici, ha indicat.
Per la seva banda, la tercera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha destacat que és “un honor” per a Barcelona acollir el congrés. “Som una ciutat de mar, i el mar està en la nostra identitat, cultura i economia”, ha apuntat tot destacant l’impuls per a l’economia blava.
Al seu torn, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha elogiat que aquesta conferència tingui lloc a Barcelona perquè “enforteix el compromís d’Espanya amb l’economia blava i el desenvolupament sostenible de l’oceà”. A més, ha dit Morant, confirma el posicionament de l’estat espanyol en les ciències marines.
Vladimir Ryabinin, secretari executiu de la COI-UNESCO, ha destacat la importància de la Conferència com una oportunitat perquè actors de tot el món reflexionin col·lectivament sobre l’ús de la ciència i el coneixement per a la gestió sostenible dels oceans i aplanin el camí per al futur del Decenni.
Al marge de la conferència principal, abans i després d’aquesta també es duran a terme una sèrie d’esdeveniments nacionals i internacionals relacionats i d’alt nivell, així com esdeveniments paral·lels, exhibicions i esdeveniments de treball en xarxa.