Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Barcelona acollirà el proper octubre el congrés mundial d’usos del temps

ACN Barcelona.-L’Associació Internacional de Recerca en Usos del Temps, (IATUR, per les seves sigles en anglès) celebrarà el 43è congrés mundial a Barcelona del 27 al 29 d’octubre, dins dels […]

Agències 21/06/2021

ACN Barcelona.-L’Associació Internacional de Recerca en Usos del Temps, (IATUR, per les seves sigles en anglès) celebrarà el 43è congrés mundial a Barcelona del 27 al 29 d’octubre, dins dels actes que formen part de la Time Use Week. Els anys anteriors, s’havia celebrat a Washington i Budapest i l’any passat estava previst a Tokio, però es va haver de cancel·lar per la pandèmia. L’objectiu d’aquest congrés és mostrar els avenços de la recerca i connectar-los amb polítiques del temps concretes i aplicables per la ciutadania. Actualment, s’han rebut més de 150 articles.

La vuitena Setmana dels Usos del Temps està co-organitzada per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB, la Diputació de Barcelona i la Barcelona Time Use Initiative (BTUI) i amb el suport de l’oficina de Barcelona de la Comissió Europea i Parlament Europeu. El congrés, celebrat per primer cop a Espanya, consolida Barcelona com a referència, ja que va ser la primera en tenir una Regidoria de Nous Usos Socials dels Temps. A més, enguany el congrés ampliarà la seva vessant científica per incorporar actuacions de polítiques públiques i impacte del temps a organitzacions empresarials.El congrés tindrà dues ponències principals: una, connectant la salut pública i polítiques del temps en l’era post-covid, i la segona, sobre la pobresa del temps i especialment l’impacte en gènere. Hi participaran, els principals referents de recerca mundial com: Anne Clémenceau, directora de l’Eurostat i responsable d’enquestes de temps europees, i Oriel Sullivan, professora de sociologia de gènere a l’Institut de Recerca Social de la University College London (UCL) i responsable de l’Enquesta Europea Harmonitzada sobre Usos del Temps al Regne Unit el 2014-2015.El programa de la Time Use Week està estructurat en dos eixos: l’internacional i l’urbà. Dilluns 25 d’octubre se celebraran els debats del temps a escala internacional i europea, els quals inclouen el futur del treball, la reducció de jornada i el de pros i contres a la supressió del canvi d’hora estiu/hivern. I, el dimarts 26, la trobada de polítiques de temps urbanes, en la qual es preveu la participació de més d’una cinquantena de municipis catalans i europeus. Es presentaran les conclusions dels debats de polítiques urbanes que s’han fet durant aquest any, entre d’altres: la ciutat dels 15 minuts, les polítiques del temps aplicades durant la pandèmia i el cronourbanisme com a element de configuració per a unes ciutats més saludables, productives i igualitàries.En la Time Use Week hi participaran científics, membres de la Comissió Europea i el Parlament Europeu, institucions catalanes i organitzacions i activistes en els usos del temps com Camilla Kring, escriptora i consultora especialitzada en Work-Time-Balance i promotora de la B-society, i la professora i membre de la Societat de la Son Espanyola Carla Estivill, entre d’altres.Un dels actes claus de la Time Use Week, serà la Declaració de Barcelona per les Polítiques del Temps, la primera declaració política internacional en usos del temps, signada per les principals institucions, organitzacions i centres de recerca mundials, que demana reconèixer el dret al temps, com un dret de la ciutadania, repartit de manera equilibrada, igualitària, saludable, i eficient, i formalitza un full de ruta 2022-24 per aconseguir que la UE inclogui recomanacions concretes del dret al temps i es formalitzi l’Agenda Urbana del Temps.