Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Barcelona accelera la remodelació de l’àrea de restaurants del Port Olímpic per acabar-la el 2024 per a la Copa de Vela

ACN Barcelona – La Copa Amèrica de Vela, que se celebrarà el 2024, ha accelerat el calendari per construir la nova àrea amb restaurants del Port Olímpic de Barcelona. L’Ajuntament […]

Agències 02/08/2022

ACN Barcelona – La Copa Amèrica de Vela, que se celebrarà el 2024, ha accelerat el calendari per construir la nova àrea amb restaurants del Port Olímpic de Barcelona. L’Ajuntament preveu que les obres comencin a principis del 2023 i estiguin acabades l’estiu del 2024, a punt per a una de les competicions de més impacte a nivell internacional. El consistori, a través de Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), invertirà 15,9 milions d’euros (MEUR) per remodelar el Moll de Gregal, on ara hi ha set restaurants, en un nou centre gastronòmic de 24 m2 de superfície. A l’anomenat ‘Balcó Gastronòmic del Port Olímpic’, s’hi ubicaran onze restaurants i tres botigues gourmet. Els responsables del projecte destaquen que l’espai connectarà la ciutadania amb el mar.

Els responsables del projecte del ‘Balcó Gastronòmic del Port Olímpic’ volen que sigui un pol de restauració singular a la ciutat i que estigui pensat per “reconnectar” amb el mar. Aquest projecte s’emmarca en la transformació del Port Olímpic, que va arrancar el març del 2020. Inicialment la nova àrea de restauració estava prevista pel 2026 però la Copa Amèrica de Vela n’ha avançat el calendari dos anys. 

En la presentació del projecte, aquest dimarts, el primer tinent d’alcaldia de Barcelona i president de B:SM, Jaume Collboni, ha afirmat que esperen que el nou espai sigui d'”avantguarda des del punt de vista arquitectònic, de sostenibilitat i de gastronomia”. La directora general de B:SM, Marta Labata, confia que la remodelació sigui “molt més que un canvi físic” del Port Olímpic, sinó també de tot allò que hi passa.  

Els responsables del projecte volen que l’espai gastronòmic tingui una oferta variada i complementària, des de la tradició mediterrània més clàssica a la cuina més moderna, així com amb propostes d’alt nivell i altres més assequibles, ha dit Collboni. En aquest sentit, ha subratllat que l’espai “ha de reconciliar-se amb el públic local” i que per això ha de presentar una “oferta que sigui també atractiva per als barcelonins”.

<strong>Un espai de cara al mar</strong>

Pel que fa a l’arquitectura, la llum i la transparència seran dos elements protagonistes en la definició dels espais interiors, on el vidre facilitarà la comunicació visual amb el mar i l’activitat portuària. Els locals que estiguin situats al nivell superior s’ubicaran en un voladís sobre el mar, mirant a la platja de la Nova Icària, amb la idea que incrementi la sensació d’obertura i proximitat al litoral.

La reforma de l’espai exterior tindrà com a premissa crear un entorn sense obstacles que afavoreixi el passeig a la vora del mar. Per fer-ho possible, el nou centre gastronòmic disposarà d’una connexió directa amb la platja de la Nova Icària i tres eixos verticals equipats amb escales i ascensors. També es construiran zones d’estada i miradors.

<strong>Quatre grans pèrgoles fotovoltaiques i cobertes verdes</strong>

Per potenciar l’estalvi energètic de les futures instal·lacions, s’hi col·locaran quatre grans pèrgoles fotovoltaiques que, a banda de generar energia d’origen renovable, proporcionaran espais d’ombra.

En concret, s’hi instal·laran més de 1.600 mòduls fotovoltaics amb una potència de 650 kw i capacitat per generar 890.000 kw anuals d’electricitat, que equival al consum elèctric anual de 250 llars. L’electricitat generada amb aquestes quatre grans plaques fotovoltaiques l’aprofitarà el Port Olímpic i, en un futur, podria abastir altres consumidors de l’entorn.<br />
<br />
Els quatre restaurants del nivell superior del Moll tindran cobertes verdes. Aquests elements bioclimàtics, a més de naturalitzar l’entorn i potenciar la biodiversitat, proporcionaran aïllament tèrmic i acústic als locals.

<strong>Concurs públic per als nous restauradors i llocs de treball garantits</strong>

Els futurs restauradors s’escolliran en un procés de licitació que començarà després de l’estiu i que tindrà en compte aspectes com la qualitat i l’estil de cuina i producte; les propostes de disseny i ambient dels locals i les mesures de sostenibilitat, entre altres.

Collboni, que també ha estat acompanyat en la presentació pel director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha assegurat que es mantindran tots els llocs de treball actuals dels restaurants, uns 300, independentment de qui n’acabi sent l’operador, com si fos una subrogació de plantilla, ha indicat. 

Les concessions dels actuals restauradors van finalitzar el 3 d’abril del 2020, en plena pandèmia de la covid-19. Des d’aleshores han tingut contractes temporals, la finalització dels quals es correspon amb l’inici d’obres dels nous espais, a principis de l’any que ve. Fins que es produeixi la inauguració dels nous espais, els treballadors que tenen garantida la continuïtat, independentment dels nous adjudicataris, tindran accés als serveis d’orientació professional de Barcelona Activa i a un pla formatiu amb diferents itineraris en l’àmbit de l’hostaleria i la restauració.

Pel que fa a la transformació del Port Olímpic s’ha completat el reforç i consolidació del Dic de Recer i es treballa en l’obertura d’un nou accés al Moll de Mestral, que connectarà les instal·lacions amb el barri de la Vila Olímpica. En paral·lel, a final de l’estiu, s’iniciaran els treballs per a la configuració del primer centre d’economia blava de la ciutat, un projecte que estarà ubicat al Moll de Mestral i als locals situats sota el Dic de Recer, espai que esdevindrà un nou mirador davant del mar.