Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

Balfegó inverteix 2 MEUR en una nova granja de tonyina roja a la costa del sud d’Itàlia

|

- Publicitat -

ACN L’Ametlla de Mar – El grup Balfegó ha obert una nova granja marina d’engreix davant la costa de la Marina di Camerota -a la província de Salerno, al sud d’Itàlia- en col·laboració amb la societat italiana Cababianca. L’empresa amb seu a l’Ametlla de Mar ha invertit uns dos milions d’euros en la posada en marxa de les noves piscines per a peixos, situades a 2,5 milles mar endins. En un comunicat, justifiquen aquesta “internacionalització” fora de Catalunya per la interpretació “restrictiva i discriminatòria” que estaria fent la Comissió Europea de la legislació vigent sobre els límits de capacitat de les granges d’engreix. El reglament, detallen, impedeix que “captures legals” a càrrec de quotes autoritzades puguin ingressar a la de l’Ametlla de Mar.

El grup tonyinaire qualifica d'”incomprensible” la lectura del reglament que fan les autoritats comunitàries perquè, sostenen, impedeix “la iniciativa comercial de les pròpies empreses europees davant flotes de tercers països”. En aquest sentit, asseguren que la normativa exerceix una “discriminació” cap a les captures dels vaixells europeus perquè si “fossin de tercers països, se’ls permetria l’entrada”.

Publicitat

“Ens hem vist abocats a invertir fora del nostre país i això implica, desgraciadament, que l’ocupació i la riquesa que generi la nostra activitat es crearà fora de les nostres fronteres. Per això, no només s’està frenant el creixement i el dinamisme d’una empresa com la nostra, sinó també de la pròpia societat catalana i espanyola”, ha assegurat el director adjunt de Balfegó, Joan Josep Navarro.

A banda d’això, el grup tonyinaire retreu a la Comissió Europea que penalitzi la petjada de carboni de l’activitat pesquera amb el trasllat de centenars de tonyines capturades al calador balear fins les costes italianes.

Segons han recordat, la campanya de pesca passada Balfegó va haver de renunciar a 265 tones de tonyina roja per la interpretació del reglament europeu que va modificar la normativa de 2016 que havia d’adequar el repartiment de captures a l’increment de les quotes de pesca atorgades per l’ICCAT al a Unió Europea després dels bons resultats del pla de recuperació.

Projecte per engreixar tonyines al Cantàbric

Paral·lelament a aquest anunci, el grup ha fet públic també la posada en marxar del projecte Itsas Balfegó, juntament amb el centre d’investigació AZTI, per al desenvolupament de l’activitat aqüícola de tonyina roja en aigües d’Euskadi. S’ha presentat al govern basc un pla per crear la primera instal·lació aqüícola de tonyina roja en gàbies submergibles davant la costa de Getaria que permetin evitar els efectes dels temporals del marc Cantàbric a l’hivern.

El projecte, segons Balfegó, requerirà el suport de “totes les administracions”, així com canvis normatius per poder desenvolupar la pesca de la tonyina roja amb arts d’encerclament, amb finalitats d’engreix, en un període suficientment ampli per assegurar les captures i l’activitat com tenen autoritzat altres països com Noruega.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió