Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Balfegó construeix la fàbrica alimentària que va perdre en un incendi fa quatre anys

|

- Publicitat -

ACN L’Ametlla de Mar – El Grup tonyinaire Balfegó construeix una nova fàbrica de processament a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), una indústria tres cops més gran que la que va perdre en un incendi el 2018. Costarà més de 20 MEUR, una inversió que el grup ha posposat dos anys per les pèrdues del Gloria – van sortir deu mil tonyines de les granges marines d’engreix- i la pandèmia. Balfegó invertirà 4,5 MEUR més en un magatzem de manteniment aqüícola i 2 MEUR en un vaixell de suport per a les tasques aqüícoles. Aquest mes d’abril han tancat l’exercici fiscal amb 75 MEUR de facturació, més del 20% que la facturació estimada de la campanya anterior. La flota Balfegó salpa en quinze dies a capturar les tonyines, enguany amb proveïdors italians i una quota de 2.740 tones.

El passat mes de febrer va començar la construcció de la nova indústria alimentària del Grup Balfegó. Es tracta d’una planta de 12.000 metres quadrats per al processament del peix, unes instal·lacions que la companyia va perdre en un incendi el juny del 2018. Tot i que la inversió estava prevista el 2020, primer el Gloria i després les restriccions per la pandèmia de la covid, l’han posposat. Ascendeix a 27 MEUR juntament amb altres infraestructures aqüícoles.

Publicitat

Com ha apuntat el conseller delegat de Balfegó, Juan Serrano, l’estabilitat del mercat ha permès reactivar el projecte. Aquests dos anys han treballat en una planta de processament de peix provisional de 1.200 metres quadrats i amb la gran instal·lació frigorífica, on van invertir 16 MEUR i que va suposar l’inici de la reconstrucció de les naus cremades. Aquesta nau d’emmagatzematge de la carnada, la cavalla i la sardina amb què s’alimenten les tonyines a les piscines marines, té una superfície de 4.785 mestres quadrats i capacitat per emmagatzemar prop de 9.000 de peix.

“Hem hagut de seguir en unes instal·lacions deficitàries per al creixement i expansió de Balfegó, però havíem de tenir la prudència de paralitzar les inversions”, ha apuntat Serrano. La inversió arriba al final d’un exercici en què l’empresa de l’Ametlla de Mar ha recuperat les xifres de negoci i ha assolit el seu rècord de facturació, 75 MEUR en l’exercici fiscal que acaben de tancar al mes d’abril. Suposa un increment de més del 20% respecte dels beneficis “estimats” de la campanya anterior –que eren de 61 MEUR però que van ser 47 MEUR per la crisi sanitària.

<strong>Nous canals, més llocs de treball</strong>

Com ha assenyalat el conseller delegat del grup Balfegó, amb el creixement del negoci, l’estabilització dels mercats i una situació sanitària de convivència amb la covid ha arribat “el moment de fer les inversions perquè el grup creixi en diversos mercats i possiblement en diferents canals”. En concret, Serrano ha fet menció al canal Retail – al detall i gourmet- per no dependre, com passa ara “en un 99,9%”, del canal de restauració Horeca. “Amb un peu a Retail, serem més flexibles davant un esdeveniment desfavorable no previst, com la covid, i esperem que aquesta nova indústria alimentària ens doni suport per elaborar productes que puguin acabar en aquest canal”, ha detallat.

Amb el tancament de la restauració a Espanya per les restriccions sanitàries, Balfegó “ha patit” juntament amb el sector de l’hostaleria i va optar per obrir el mercat japonès de producte congelat. Així, es van vendre dos terços de la producció al país nipó. “Ara veiem que a Espanya la restauració ha tirat molt i hem recuperat les vendes”, ha explicat Serrano. Espanya, Estats units i el Japó són els principals mercats de la companyia calera, però treballen en més d’una trentena de països de tot el món.

Amb el creixement previst, la companyia tonyinaire de l’Ametlla de Mar ja ha obert nous processos de contractació de personal. Es preveu crear una cinquantena de llocs de treball, entre enguany i l’any que ve, quan la nova fàbrica de processament de peix ja estarà en marxa. Se sumaran a l’actual plantilla, que és de 210 treballadors actualment.

<strong>Nous proveïdors a la flota</strong>

La principal empresa tonyinaire del país desconeix si la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l’Atlàntic (ICCAT- sigles en anglès) revisarà les quotes de captures de tonyina roja assignades en la reunió prevista al mes de novembre.

A quinze dies d’iniciar la campanya, el grup Balfegó ha avançat que comptarà amb nous proveïdors a la flota, embarcacions italianes que se sumen a les cinc franceses, l’embarcació externa de l’Ametlla de Mar i les dues pròpies de la companyia tonyinaire (La Frau i Tio Gel). De les 2.410 tones de túnids que es van capturar l’any passat, es passarà a 2.740 tones (320 tones més).

Està previst que les embarcacions de Balfegó salpin el 26 de maig del port de l’Ametlla de Mar. L’any passat van estrenar una tecnològica de telecomunicacions via satèl·lit per ajustar encara més les proporcions dels bancs de tonyines roges abans de pescar-les -nombre d’exemplars i el pes mitjà-, i evitar així capturar exemplars excessivament voluminosos que poden provocar complicacions operatives. També es va posar a prova un nou disseny de la xarxa, de captura “més circular i amb més profunditat” que dona “més espai” als peixos, i es va evitar fer calades a les tardes, per no mantenir les tonyines dins del cercle durant la nit i facilitar també el descans i conciliació de la tripulació.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió