Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Baixen un 32% els ofegaments de menors en espais aquàtics però pugen els que es produeixen en zones no vigilades

ACN Barcelona.-Un total de 13 menors han mort ofegats des de principis d’any a l’Estat en espais aquàtics, dos d’ells a Girona. Això suposa un 32% menys que l’any passat […]

Avatar
Agències 16/07/2020

ACN Barcelona.-Un total de 13 menors han mort ofegats des de principis d’any a l’Estat en espais aquàtics, dos d’ells a Girona. Això suposa un 32% menys que l’any passat en el mateix període, segons el ‘1r Informe d’Ofegament de Menors en espais aquàtics’ elaborat per l’empresa Abrisud i el projecte d’investigació ‘Ahogamiento.com’. Tot i això, s’han incrementat els ofegaments mortals en zones no vigilades que acostumen a ser el 77% i enguany són el 84% del total. L’informe apunta al tancament d’algunes piscines i la recerca de zones de bany menys poblades com a elements que explicarien el repunt. La meitat de les morts s’han produït en piscines, un 30% en rius o canals, un 15% a platges sense vigilància i un 5% en altres localitzacions.

En l’estudi s’apunta al confinament com un dels motius per explicar la davallada del 32% de les morts pe ofegament en espais aquàtics. Tot i això, s’alerta que des de mitjans de juny s’han produït nou dels 13 totals. La manca de vigilància a les zones de bany, així com un relaxament o errada en la supervisió adulta, s’apunten com les principals causes. El perfil habitual del menor mort en entorn aquàtic respon al d’un nen d’entre dos i cinc anys, que es troba en una piscina sense vigilància o bé hi ha una errada en la seva supervisió. Els ofegaments acostumen a produir-se ben entrada la tarda: vuit del total s’han produït entre les 17.00 i les 21.00 hores, quatre entre les 13.00 i les 17.00 hores i un entre les 9.00 i les 13.00 hores. Enguany, els ofegaments mortals d’adolescents concentren el 46% del total de morts de menors a l’aigua. El segon segment és el de menors de quatre anys (30%) i entre els cinc i els vuit anys se n’han produït dos (15%). Per territoris, n’hi ha hagut dos a Catalunya –els dos a Girona-, dos a Extremadura i el mateix número al País Valencià. La resta s’han repartit entre Andalusia, Illes Balears, Madrid, Aragó, País Basc, Logronyo i Castella Lleó, amb un decés en cada comunitat.