Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Badalona ultima la recuperació d’una important part de la Via Augusta localitzada a la ciutat

ACN Badalona.-Badalona està ultimant la recuperació de part de la Via Augusta que es va trobar a la ciutat, durant la construcció d’un edifici al barri de Coll i Pujol. […]

Avatar
Agències 10/12/2019

ACN Badalona.-Badalona està ultimant la recuperació de part de la Via Augusta que es va trobar a la ciutat, durant la construcció d’un edifici al barri de Coll i Pujol. Les restes daten de la primera meitat del segle primer abans de Crist, el moment en què es va fundar la ciutat romana de Baetulo. Es tracta d’una de les troballes més importants de les que fins ara s’han localitzat al municipi i reforcen la tesi que aquesta població romana va ser un eix de connectivitat important en l’imperi Romà. A més de la via, s’han documentat uns tallers metal·lúrgics, recintes funeraris i un mausoleu funerari de finals del segle IV i V. La previsió es que una part de la via es conservi i l’altra se cedeix al Museu de Badalona perquè es pugui museïtzar.

El tram de la Via Augusta descobert a Badalona està situat a 350 metres de la porta occidental de l’antiga ciutat romana, consta d’uns 40 metres de llarg i té una amplada de 5,5 metres. Tot i que encara està en fase d’estudi, la cronologia dels paviments més antics d’aquest tram, la situen a la primera meitat del segle primer abans de Crist, durant el període en què es calcula que va fundar-se Baetulo. “De trams com aquests, d’aquestes dates, se n’han excavat pocs i és un element molt important per conèixer parts d’aquestes vies que van servir per romanitzar el territori”, detalla l’arqueòloga el Museu de Badalona, Clara Forn. A banda de l’antiga Via Augusta, també s’han localitzat altres elements que marquen una ocupació d’aquest espai durant més de cinc segles, de forma que conformen un conjunt “molt rellevant” per conèixer com era aquesta ciutat i com va ser el poblament del seu territori. S’ha documentat un edifici destinat a tallers metal·lúrgics d’època tardo republicana, un recinte funerari del segle primer abans de Crist, i finalment un edifici monumental i un mausoleu funerari de finals dels segles V i VI abans de Crist. Forn ha assegurat que el mausoleu funerari es va trobar a dins d’un edifici amb voluntat monumentalitzadora on hi havia fins a quinze cossos enterrats. “Són dos elements molt rellevants”, destaca Forn. Està previst que en dues setmanes s’acabin els treballs arqueològics i l’empresa constructora BeCorp comenci a construir l’edifici que deixarà a la vista una part de les restes trobades. L’altra part es recuperarà i se cedirà al museu de la ciutat. La intervenció arqueològica l’ha assumit l’empresa, que és la propietària del solar i ha estat liderada per Global Geomàtica sota la direcció de l’arqueòleg Mikel Soberón.