Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Badalona inicia l’enderroc de l’antiga Mobba

ACN Badalona.-L’empresa encarregada de l’enderroc de l’antiga fàbrica de bàscules Mobba de Badalona ha començat a fer els treballs previs a la demolició. Abans que pugui entrar-hi la maquinària pesada, […]

Avatar
Agències 12/07/2021

ACN Badalona.-L’empresa encarregada de l’enderroc de l’antiga fàbrica de bàscules Mobba de Badalona ha començat a fer els treballs previs a la demolició. Abans que pugui entrar-hi la maquinària pesada, els operaris hauran de buidar de deixalles la nau i classificar tot aquell material que pugui ser perillós. En aquest sentit, l’alcalde, Xavier Garcia Albiol, compara l’estat de l’antiga fàbrica amb el de la nau del Gorg, on van morir quatre persones en un incendi: “Era una bomba de rellotgeria que en qualsevol moment podria haver provocat una tragèdia”. La degradació de l’espai, però, s’ha vist accelerada en els darrers mesos, un cop els artistes residents van abandonar els seus tallers davant l’anunci d’enderroc per part de l’Ajuntament.

Muntanyes de runa que no existien fa tot just dos mesos, parets tirades o portes i baranes arrancades són alguns dels canvis més evidents a simple vista que hi ha hagut des del mes de maig a l’antiga Mobba. Tot i això, des de l’Ajuntament asseguren que “ningú” ha tingut autorització per entrar-hi des del passat mes d’abril, quan van marxar els artistes.”Aquest no és un problema de mesos, és un problema d’anys”, insisteix Albiol. Durant la visita d’inici d’obres d’aquest dilluns, l’empresa encarregada dels treballs coincidia amb l’alcalde sobre el risc que suposa per a la seguretat l’estat actual de l’edifici. Pel que fa a l’estructura, en canvi, no s’han observat patologies greus que fessin pensar en el col·lapse de l’edifici.Amb tot, Albiol assegura que l’enderroc de l’antiga fàbrica és una “bona notícia” per al conjunt de la ciutat i retreu als defensors de la Mobba que s’hi referissin com un espai per a la cultura tenint en compte l’estat “lamentable” de deixadesa i insalubritat. “Sorprèn com alguns podien defensar-ho”, ha etzibat l’alcalde.A partir d’ara, un cop iniciats els treballs previs la previsió és que la neteja de l’espai s’allargui més d’un mes i, posteriorment, que l’enderroc pugui durar entre quatre i sis mesos. Entre d’altres, caldrà retirar de manera manual alguns materials contaminats de l’estructura de l’edifici, com el fibrociment. Paral·lelament, l’Ajuntament vol avançar amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona la redacció de l’avantprojecte de la futura plaça que es dissenyarà en el solar que alliberi la nau de l’antiga Mobba. La intenció del consistori es poder definir els detalls del projecte definitiu de la ma dels veïns.