Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

Badalona implementa un sistema d’alerta integral i multirisc que anticipa i monitoritza els episodis de perill climàtic

|

- Publicitat -

ACN Badalona – Badalona ha posat en marxa el sistema Life Baetulo, un aplicatiu d’alerta integral i multirisc que anticipa i monitoritza els episodis de perill climàtic. El sistema engloba els avisos i protocols per pluges torrencials, descàrregues del sistema de sanejament, ventades, temporals marítims, onades de calor i de fred, nevades, gelades, incendis forestals i episodis de contaminació atmosfèrica. Life Baetulo permet a l’Ajuntament emprendre accions preventives o reactives, ja que prediu de forma anticipada els episodis meteorològics rellevants que poden causar impacte al municipi. Al mateix temps, informa a temps real de la seva evolució, fa una estimació dels impactes i identifica els elements més vulnerables.

El sistema automatitza els protocols d’emergència, de manera que s’emeten els avisos de prealerta, alerta i emergència que corresponguin i s’activen els protocols necessaris abans, durant i després de l’episodi per a què l’Ajuntament i els serveis de seguretat i emergències puguin desplegar accions preventives i reactives.

Publicitat

La informació que es facilita en temps real prové d’una xarxa de sensors ambientals instal·lats  al sistema de clavegueram, al carrer, a les zones d’abocaments, a les estacions meteorològiques, a diferents pluviòmetres, a estacions de qualitat de l’aire i a una boia enmig del mar. Al mateix temps, s’ha instal·lat una càmera que mesura l’alçada de l’onatge i els abocaments.

A més de la plataforma del sistema d’alerta, també s’ha dissenyat la nova App Alerta climàtica Baetulo per a què la ciutadania pugui estar informada dels possibles perills climàtics en temps real i protegir-se. L’objectiu, ressalta l’Ajuntament és fomentar la percepció del risc climàtic local i les accions d’autoprotecció per minimitzar els efectes sobre la salut de les persones i els danys materials sobre les seves propietats.

L’App explica quins són els diferents nivells d’alerta climàtica: Prealerta -possibilitat que es desencadeni l’episodi de perill climàtic concret-; Alerta -situació de risc evident en què cal activar els protocols d’actuació corresponents per minimitzar els impacte-); i Emergència -situació de risc constatat que està provocant impactes rellevants-. Segons cada perill climàtic, l’aplicació recomana una sèrie d’accions a seguir.

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha destacat que el projecvte és pioner i facilita a les administracions i al conjunt de la ciutadania disposar d’una eina “senzilla i eficaç d’alerta davant d’episodis i de fenòmens naturals excepcionals que, a conseqüència del canvi climàtic seran cada vegada més freqüents”.

El sistema d’alerta climàtica BAETULO neix del programa LIFE de la Unió Europea dedicat al medi ambient i a l’acció pel clima. El projecte, coordinat per Aquatec, s’ha desenvolupat en coordinació amb l’Ajuntament de Badalona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i Aigües de Barcelona.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió