Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Aznar reivindica el pacte del Majestic i diu que el final del bipartidisme és culpa dels independentistes

ACN Madrid.-L’expresident del govern espanyol José María Aznar ha reivindicat el pacte del Majestic amb CiU l’any 1996 i ha remarcat que va ser un “pacte per a tot Espanya” […]

Avatar
Agències 02/03/2021

ACN Madrid.-L’expresident del govern espanyol José María Aznar ha reivindicat el pacte del Majestic amb CiU l’any 1996 i ha remarcat que va ser un “pacte per a tot Espanya” i “no per a una regió”. Aznar ha negat que fes cessions al nacionalisme català i ha argumentat que “pacte del Majestic és pactar reformes econòmiques d’Espanya, el camí cap a l’euro, prendre mesures fiscals o ocupar-se dels llocs de treball” així com un nou sistema de finançament autonòmic que “a qui més va afavorir és a Andalusia i Extremadura”. Aznar ha subratllat que després del pacte “el nacionalisme perd la majoria absoluta i el PP la guanya”. L’expresident ho ha dit en una conferència aquest dimarts pels 25 anys de la seva primera victòria electoral, que es compleixen demà.

“Les coses han canviat, però no per aquell pacte”, ha defensat, i ha negat cap relació amb el creixement de l’independentisme. Segons Aznar, “quan algú trenca els pactes constitucionals, la responsabilitat és de qui els trenca” i ha culpat l’independentisme del final del bipartidisme.Aznar ha afirmat que part del fraccionament de la política espanyola i, concretament el de la dreta, neix com a resposta a “determinades circumstàncies i situacions que es produeixen en la política espanyola”, en concret amb l’auge de l’independentisme.L’expresident ha apuntat que Cs neix a Catalunya i que “Vox en gran manera neix d’allà”. Aznar ha dit que als polítics nacionalistes del seu moment se’ls va “advertir” de la “dinàmica de radicalisme” que podia desfermar-se a Catalunya “si no s’implicaven més en la col·laboració amb Espanya”.”Esfereeix veure el col·lapse de Catalunya”, ha dit, i ha afirmat que és “responsabilitat d’altres i de polítiques que es van deixar de fer”. Aznar ha desitjat que en la política espanyola hi hagués espais d’entesa com el del Majestic que donin lloc a “pactes rellevants”.