Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Atribueixen una peça del museu del Monestir de Poblet al pintor renaixentista Perin del Vaga

ACN Vimbodí i Poblet.-Una investigació ha permès atribuir un quadre del museu del Monestir de Poblet al pintor renaixentista italià Pietro Bonaccorsi, més conegut com Perino o Perin del Vaga […]

Agències 28/05/2019

ACN Vimbodí i Poblet.-Una investigació ha permès atribuir un quadre del museu del Monestir de Poblet al pintor renaixentista italià Pietro Bonaccorsi, més conegut com Perino o Perin del Vaga (Florència, 1501 – Roma, 1547). L’estudi l’ha liderat la doctora Patrizia Tosini, de la Universitat de Cassino (Itàlia), i s’ha publicat a la revista italiana ‘Revista dell’Instituto Nacionale d’Archeologia e Storia dell’Arte’. La tela és una representació de la Pietat o ‘Lamentació sobre Crist mort’, obra que l’autora qualifica d’autografia del pintor i la vincula a una peça molt semblant, però realitzada sobre taula, del mateix tema iconogràfic i que està conservada al Museu Estatal de l’Ermitage de Sant Petersburg (Rússia).

Tosini, en el seu article, compara estilísticament, iconogràficament i històricament les dues pintures, que coincideixen en les seves dimensions. En destaca la concepció de l’obra, l’originalitat del conjunt i la presència de dibuixos preparatoris del quadre. També remarca la seva presència des de fa molt temps a la península. De fet, actualment hi ha còpies conservades a la catedral de Pamplona i a Sòria.La investigadora argumenta l’autoria del creador italià amb els dibuixos preparatoris. El més destacat i semblant a la peça pobletana es troba a l’Staatliche Graphische Sammlung de Munic (Alemanya). Fins al moment aquesta és la primera obra de l’artista a Catalunya i de les poques que hi ha a l’Estat. El Museo Nacional del Prado (Madrid) conserva algunes mostres de l’artista florentí. Al monestir de Poblet, properament s’obrirà el nou Centre de Visitants del Monestir de Poblet, i també s’inaugurarà l’ampliació i la nova presentació del museu.