Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Atribueixen 49 delictes d’estafa a un jove de Navarra amb víctimes arreu de l’Estat

ACN Tarragona.-La Guàrdia Civil atribueix 49 delictes d’estafa a un jove de Navarra amb víctimes arreu de l’Estat, entre les quals hi ha afectats de Barcelona i Tarragona. L’estafador oferia […]

Agències 12/03/2021

ACN Tarragona.-La Guàrdia Civil atribueix 49 delictes d’estafa a un jove de Navarra amb víctimes arreu de l’Estat, entre les quals hi ha afectats de Barcelona i Tarragona. L’estafador oferia assegurances de vehicles a un preu molt baix com a ganxo per captar les seves víctimes. Amb aquesta estafa, el noi, de 20 anys d’edat, es va embutxacar 7.250 euros. Els fets van tenir lloc durant l’any passat, quan les persones afectades van contractar a través d’un suposat mediador d’assegurances que s’anunciava en diferents webs, on feia referència a assegurances a molt bon preu. Posteriorment, eren derivades a un número de telèfon mòbil perquè els clients poguessin aprofitar els suposats avantatges de contractar l’assegurança. Hi ha afectats en divuit demarcacions.

La investigació es va iniciar arran un control preventiu de la Guàrdia Civil de Navarra, en el qual es va localitzar un vehicle que circulava sense assegurança obligatòria d’automòbils en vigor i el titular del vehicle assegurava tenir contractada una pòlissa.La persona identificada en el control es va presentar a l’oficina d’atenció ciutadana de la Guàrdia Civil a Irurzun (Navarra), i va informar que havia fet una transferència, en concepte d’abonament, per a la contractar l’assegurança obligatòria d’automòbils, de manera que va denunciar haver estat víctima d’una estafa.Una vegada es va constatar que es tractava d’una estafa massiva, l’Equip de Delinqüència Tecnològica i Econòmica (EDITI) de la UOPJ de la Guàrdia Civil de Navarra, es va fer càrrec de la investigació. Durant les primeres indagacions van comprovar la veracitat d’aquests fets i van començar una investigació que va aconseguir identificar una gran quantitat de persones que podien haver estat víctimes d’aquesta estafa, per la qual cosa van procedir a la seva localització i oferiment d’accions legals com a víctimes d’un delicte d’estafa.Un cop reunides totes les proves, es va procedir a la investigació de l’autor de les 49 estafes, d’aquesta manera un home de 20 anys, veí de Medina del Campo (Valladolid).El modus operandiSegons informen fonts de la Guàrdia Civil, l’estafador captava potencials víctimes a través d’Internet, amb 109 anuncis publicats en diferents webs. Un cop ja hi havia contacte telefònic amb la víctima, li indicava el seu número de compte perquè el pagament. Després l’investigat feia una proposta d’assegurança en una asseguradora que utilitzava per fer creure a la víctima que el tràmit d’assegurar el vehicle avançava. A la proposta que enviava a l’asseguradora indicava un número de compte erroni, per la qual cosa mai es va poder arribar a fer el cobrament per part de l’empresa asseguradora i mai s’arribava a formalitzar-se el contracte d’assegurança de vehicle.Amb aquesta operació, anomenada “Veres”, la Guàrdia Civil de Navarra ha aconseguit esclarir prop d’una cinquantena de delictes d’estafa amb afectats a divuit províncies (Navarra, Valladolid, Ciudad Real, Màlaga, Astúries, Sevilla, Balears, Pontevedra, Almeria, Tarragona, Lleó, Madrid, Toledo, Còrdova, Jaén, Barcelona, ​​Cadis i Badajoz).