Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

ATA demana prorrogar els ERTO fins desembre per “salvar” 500.000 llocs de treball i aplicar mesures fiscals

ACN Barcelona.-La Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) ha demanat prorrogar els ERTO fins al 31 de desembre per “salvar” 500.000 llocs de treball. El president de l’entitat, Lorenzo […]

Avatar
Agències 11/06/2020

ACN Barcelona.-La Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) ha demanat prorrogar els ERTO fins al 31 de desembre per “salvar” 500.000 llocs de treball. El president de l’entitat, Lorenzo Amor, ha demanat també aplicar mesures fiscals i allargar la prestació per cessament de l’activitat extraordinari per als autònoms. Aquesta mesura permetria “salvar” 250.000 autònoms. En la intervenció en la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica, Amor també ha reclamat augmentar les línies d’avals en 50.000 milions d’euros i prolongar-les més enllà de finals de desembre. A més, ha proposat destinar una línia de 20.000 milions a microfinançament exclusiu per als autònoms, amb un aval d’entre el 90% i el 95%.

L’associació calcula que prop de 300.000 autònoms es veuran obligats a tancar els negocis a conseqüència de la crisi del coronavirus. En el primer trimestre, s’han perdut 168.000 llocs de feina generats pels autònoms, més de 120.000 per compte aliena. El president de l’associació ha assegurat que les línies d’avals ICO han estat una “vacuna de liquiditat” per a molts autònoms durant aquest període, però ha lamentat que no hagin arribat a totes les persones que les necessiten. En aquest sentit, Amor ha afirmat que prop de la meitat dels autònoms, 800.000 persones, no han tingut accés a les prestacions per cessament d’activitat perquè no tenien caigudes dels ingressos del 75%. De fet, la crisi del coronavirus ha costat prop de 19.000 milions d’euros als autònoms, mentre que les ajudes per cessament d’activitat per a aquest col·lectiu han arribat als cinc milions d’euros. “La resta són préstecs a retornar”, ha recordat Amor. En aquest context, el president d’ATA ha reclamat prorrogar els ERTO per força major fins al 31 de desembre. Tot i que nou de cada deu autònoms ja s’ha incorporat a l’activitat, la majoria ha registrat una caiguda de l’activitat del 60% en els primers cinc mesos de l’any en comparació amb el mateix període de l’any passat.Pel que fa a les mesures fiscals, Amor ha exigit introduir un règim d’IVA franquiciat, és a dir, exonerar el pagament de l’impost a tots aquells autònoms que facturin menys de 30.000 euros anuals. Així mateix, ha demanat aprovar deduccions d’impostos per a petites, mitjanes empreses i autònoms que hagin mantingut la plantilla durant aquest període. “Un de cada quatre autònoms amb empleats han aguantat la plantilla a pulmó”, ha reconegut. Amor també ha reclamat un “major control fiscal” perquè “aflori” l’economia submergida i una “tarifa plana” de cotització a la Seguretat Social. Aquesta mesura implicaria el cobrament de cent euros mensuals als quals en algun moment hagin estat beneficiaris de la prestació per cessament d’activitat. “O implantem una cotització per ingressos reals o molts autònoms es veuran obligats a donar-se de baixa i treballar en l’economia submergida”, ha advertit, en referència a la impossibilitat d’alguns treballadors de fer front al pagament de la cotització de 283 euros al mes. En matèria de morositat, el president d’ATA també ha demanat que les administracions tinguin “el mateix tracte” que els ciutadans. “No pot ser haver d’esperar 400 dies per cobrar factures de les administracions”, ha etzibat. Amor ha exigit també l’aprovació d’un règim sancionador per evitar que les grans empreses es financin “a costa” dels autònoms i les pimes. Amb tot, el president d’ATA ha celebrat l’ingrés mínim vital però ha lamentat que no s’hagi inclòs als autònoms societaris. “Són restaurants, tallers o perruqueries on els socis treballen amb les seves mans com qualsevol altre”, ha manifestat.