Edició 1767

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de maig del 2023
Edició 1767

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de maig del 2023

AstraZeneca invertirà 800 milions d’euros en el hub d’innovació global que crearà a Barcelona

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – AstraZeneca transformarà el centre d’investigació que té a Barcelona en un hub d’innovació global en les cinc àrees terapèutiques de la companyia: oncologia, malalties cardiovasculars, respiratòries, al desenvolupament de vacunes i malalties rares. La multinacional invertirà 800 milions d’euros i contractarà 1.000 persones en cinc anys per ampliar el centre, que ara se centrava en la investigació contra les malalties rares. “És el moment d’innovar aquí” , ha assegurat el president d’AstraZeneca a Espanya, Rick R. Suárez, en un acte institucional per presentar la inversió, que es va donar a conèixer aquest dimarts. Suárez ha afirmat que el projecte serà una realitat “sempre que la situació al país continuï sent estable”.

El director del centre, Gonzalo de Miquel, ha assegurat que “ja és una realitat tangible” amb 90 investigadors contractats per la divisió de malalties rares, Alexion, que l’empresa va adquirir fa dos anys. Segons han confirmat fonts d’AstraZeneca, les contractacions per a les altres divisions ja han començat amb una cinquantena de nous treballadors incorporats a principis d’any. La intenció de l’empresa és ocupar dues plantes més a l’edifici situat a l’avinguda Diagonal de la capital catalana.

Publicitat

El centre, que serà el primer espai europeu que integrarà professionals d’AstraZeneca i Alexion, “permetrà no només augmentar els estudis clínics sinó fer-los en fases primerenques i més rellevants”, ha afirmat De Miquel en un acte institucional a la Torre Glòries, que ha comptat amb representants del Govern, el ministeri de Ciència i Innovació i l’Ajuntament de Barcelona.

El director de l’espai espera que es converteixi no només en el centre de referència per la investigació d’AstraZeneca sinó també a escala global. “No em puc imaginar un projecte més engrescador”, ha insistit. La companyia, que inverteix el 20% de les vendes en recerca, es proposa desenvolupar 15 nous fàrmacs en la pròxima dècada.

Un dels àmbits que centrarà els esforços del nou centre serà la lluita contra el càncer. De fet, Espanya és el país d’Europa amb més pacients amb assajos clínics d’AstraZeneca, que, per aquest motiu, dedica el 65% de la recerca a l’Estat a oncologia. “Volem liderar la revolució per redefinir el tractament del càncer”, ha assegurat Cristina Duran, cap de salut digital de la biofarmacèutica. Duran ha assegurat que l’empresa compta amb una “plataforma molt àmplia per atacar el càncer des de diferents perspectives”, combinant tractaments per actuar de manera més precisa i apostant per noves modalitats com l’autoteràpia i la immunoteràpia.

Precisament, un dels objectius principals que té el sector és millorar la comprensió de la biologia de les malalties i descobrir noves vies per convertir “la ciència en medicina”, segons ha dit el vicepresident executiu de medicaments innovadors de l’empresa, Mene Pangalos. El científic ha destacat que la importància de descobrir teràpies de nova generació, com ara les vacunes d’ARN per combatre la covid-19, i de millorar la capacitat de predir l’èxit clínic.

Els responsables de la multinacional han destacat que el dinamisme de l’ecosistema de ciències de la vida a Catalunya és un dels motius pels quals han pres la decisió d’instal·lar el centre a la capital catalana. “El govern català està invertint a tenir un ecosistema vibrant per les ciències de la vida a Barcelona. La ciutat és un model”, ha assegurat el vicepresident a Europa i al Canadà de la multinacional, Stefan Woxström.

Els directius de la companyia també han destacat la presència de talent local i la qualitat de vida que ofereix la ciutat, aspecte vital en un sector que competeix per contractar els millors professionals. “Fa anys portar gent a Barcelona era un atzucac. Ara, m’ha resultat molt fàcil contractar”, ha resumit el director del hub.

L’anunci ha sigut rebut amb entusiasme per part de les autoritats catalanes. El president del Govern, Pere Aragonès, ha remarcat que AstraZeneca efectua una “inversió sense precedents” i “l’aposta més gran de la història del país en R+D”. El cap de l’Executiu ha destacat el paper “clau” de l’agència per la competitivitat, Acció, per atraure el projecte que reforça el “potencial extraordinari” en l’àmbit de recerca de Catalunya.

De la mateixa manera, la tercera tinent d’alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, ha destacat que invertir en salut i recerca implica consolidar la capital catalana “com a clúster de referència de les ciències de la vida i la salut del sud d’Europa”. També ha celebrat la decisió de la multinacional la secretària general de Recerca del Ministeri de Ciència i Innovació, Raquel Yotti, que ha afirmat que per impulsar la transformació del sistema sanitari a través de la ciència i la innovació “és crucial comptar amb aliances estratègiques i inversions de grans companyies”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió