Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Aspid demana millorar el manteniment de zones urbanes poc accessibles de Lleida

ACN Lleida.-dimarts una millora en el manteniment dels elements urbans -voreres, guals de vianants i rampes, entre altres- de diferents barris de Lleida, majoritàriament situades en zones velles i més […]

Avatar
Agències 03/12/2019

ACN Lleida.-dimarts una millora en el manteniment dels elements urbans -voreres, guals de vianants i rampes, entre altres- de diferents barris de Lleida, majoritàriament situades en zones velles i més o menys degradades de barris com ara Balàfia, Magraners o el Secà de Sant Pere. Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, la presidenta d’Aspid, Bibiana Bendicho, i el vocal d’Accessibilitat de l’entitat, Ton Montardit, han explicat que encara hi ha molts espais de la ciutat que són “poc practicables, perillosos o directament no aptes per a persones amb alguna discapacitat”. Aspid ja es va queixar a l’octubre dels problemes d’accessibilitat del recentment estrenat Bosc Urbà de Magraners, un espai públic que té un mirador dedicat al que va ser membre fundador d’Aspid i regidor de la Paeria, Candi Villafañe.

Bendicho ha afirmat que aquests problemes d’accessibilitat “no només afecten a persones amb una discapacitat permanent, sinó també a gent gran amb caminadors o bastons, a gent que ha d’anar circumstancialment amb crosses per un accident o malaltia, a persones amb un cotxet de nens o simplement amb un carret de la compra”. La presidenta d’Aspid ha incidit en què l’accessibilitat universal està prevista a la Convenció dels Drets Humans com a mecanisme per afavorir l’apoderament de les persones amb discapacitat per desenvolupar i assolir el seu propi projecte de vida. Bendicho ha recordat que tots els estats que s’hi van adherir, entre ells l’espanyol, “s’obliguen a establir les polítiques i posar els recursos necessaris per aconseguir la igualtat d’oportunitats de totes les persones”. A banda de les reivindicacions, Aspid ha dut a terme aquest dimarts una experiència de sensibilització amb periodistes de Lleida consistent a fer un recorregut en cadires de rodes, juntament amb els membres del grup d’accessibilitat de l’entitat, per un tram d’un carrer de Lleida. En el decurs del passejada, els representants de la premsa han pogut comprovar les dificultats de desplaçar-se pel tram de vorera seleccionat. L’objectiu de la proposta era que els participants poguessin experimentar en primera persona els obstacles que troben diàriament les persones amb discapacitat a l’hora de fer un simple desplaçament per la ciutat. Així mateix, Aspid ha fet públic un manifest que incideix en el manteniment d’espais públics per tal que garanteixin l’accessibilitat. L’entitat considera “bàsica la conservació de les voreres, evitar els pendents laterals de les mateixes i les rampes que acaben amb un graó, habilitar ascensors accessibles, eliminar els terres relliscosos o tenir en condicions les rampes dels vehicles de transport públic (sovint avariats), així com evitar que la parada del bus estigui a 200 metres de l’hospital, quan els taxis et poden deixar a la porta”.