Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Asens diu que les esmenes d’ERC per reformar la malversació permetran revertir el “nyap” del PP

ACN Madrid – El president del grup parlamentari de Podem al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat aquest divendres en una entrevista a RAC1 que la seva formació comparteix la “música” […]

Agències 09/12/2022

ACN Madrid – El president del grup parlamentari de Podem al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat aquest divendres en una entrevista a RAC1 que la seva formació comparteix la “música” de les esmenes que ERC ha presentat per a la reforma del delicte de malversació. Segons Asens, cal revertir el “nyap” que el PP va fer el 2015 per distingir entre la malversació i l’administració deslleial, i cal “tranquil·litzar la ciutadania” perquè la reforma no farà cap pas enrere en la lluita contra la corrupció. “L’objectiu ens sembla positiu” i cal “regenerar i modernitzar el Codi Penal”.

Podem deixarà a ERC l’esmena de la malversació, i no en presentarà de pròpies en aquesta direcció. Sí que ho farà –com també ERC- per clarificar el delicte de desordres públics agreujats perquè el criteri per a la seva aplicació no quedi en mans del jutge. El redactat de la proposició de Llei del PSOE i Podem diu que el delicte de desordres públics agreujats es produeix quan hi ha “violència o intimidació”, i es tractaria d’acotar-lo perquè només es pugui aplicar en casos de violència perquè no s’acabi aplicant contra moviments socials aprofitant la “intimidació”.

Asens també ha defensat la inclusió al Codi Penal del nou delicte d’enriquiment il·lícit per a les persones que ocupen càrrecs públics i que incrementin sense justificació el seu patrimoni en més de 250.000 euros. Entrarà al Codi Penal a través d’una esmena signada pel PSOE i Podem. Segons Asens, es tracta d’evitar casos com el de l’alcaldessa de Marbella. “Si hi ha un requeriment perquè justifiqui aquest enriquiment, i el càrrec públic no ho fa, entraríem en aquest delicte”, ha dit. En una entrevista a RAC1, Asens també ha dit que

Aquest divendres s’esgota el termini per a la presentació d’esmenes a la reforma del Codi Penal pel delicte de sedició, i PSOE i Podem han acordat aprofitar el tràmit de la llei orgànica per introduir-hi altres modificacions. D’una banda una rebaixa de la majoria necessària a CGPJ per designar els magistrats del Tribunal Constitucional i evitar així el bloqueig del sector conservador, i de l’altra la creació d’un nou delicte d’enriquiment il·lícit. Es tracta de penar amb fins a tres anys de presó els càrrecs públics que no puguin justificar un enriquiment personal superior a 250.000 euros després que li ho reclami un òrgan oficial. ERC presentarà també esmenes per a la reforma del delicte de malversació.