Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Ascens en seguretat: el dispositiu policial durant els partits a Fontajau des que el Bàsquet Girona ha tornat a l’ACB

|

- Publicitat -

ACN Girona – Tres hores abans que soni el xiulet a Fontajau i la pilota comenci a encistellar-se, ells ja són a lloc i no se’n mouen fins que el pavelló torna a quedar buit. Una cinquantena d’efectius, sumant tant policials com seguretat privada, vetllen per la seguretat durant els partits del Bàsquet Girona. Aquests dispositius, precisament, s’han activat per l’ascens del club a la lliga ACB. Qui els comanda és el sergent dels Mossos, Sergi Manero. Explica que d’un partit a l’altre, el dispositiu no varia massa perquè tot i que Fontajau s’ompli del tot, “l’aficionat del bàsquet no és conflictiu”. Sí que admet, però, que sobretot al principi de la lliga va caldre fer pedagogia amb els qui, per desconeixement, arribaven amb begudes, paraigües o cascs.

El dispositiu de seguretat en els partits del Bàsquet Girona s’ha començat a fer aquesta temporada després de l’ascens del club a la lliga ACB el juny de l’any passat. El sergent dels Mossos, Sergi Manero, recorda que “és obligatori complir una sèrie de normatives perquè és una lliga professional”. En aquesta línia, la finalitat principal del dispositiu, com detalla el sergent, és la de prevenir la violència a l’esport, així com garantir la seguretat dels participants i que, en definitiva, el partit es desenvolupi amb total normalitat. “Això provoca que cada cap de setmana que hi ha partit, s’hagi d’elaborar un protocol de seguretat”, detalla Manero.

Publicitat

El darrer es va muntar aquest dissabte, quan el Bàsquet Girona es va veure les cares amb el FC Barcelona al pavelló de Fontajau. L’equip gironí va perdre per 73 a 84, trencant així la ratxa de quatre victòries consecutives. El partit va batre el rècord d’assistents amb 5.195 espectadors a la graderia. I en conseqüència, el dispositiu de seguretat va haver de controlar més gent del que és habitual.

<strong>El dispositiu</strong>

El dispositiu de seguretat, dirigit pels Mossos en coordinació amb altres cossos, s’elabora setmanes abans de cada partit. En concret, es comença quan el sergent Manero, com a responsable del dispositiu, es reuneix amb la Policia Municipal de Girona i el coordinador de seguretat del Bàsquet Girona. Aquí, s’analitza la informació de què es disposa com és el nombre d’aficionats del club contrari, els horaris, la previsió d’arribades o les personalitats que puguin assistir a l’esdeveniment esportiu, entre d’altres.

També es parla amb el coordinador de l’equip visitant. I, a partir de totes les dades recollides, es crea un protocol específic però no definitiu. El mateix dia de l’esdeveniment esportiu, tres hores abans que comenci, “es revisa per veure si hi ha hagut alguna modificació d’última hora i cal fer algun canvi”.

“Perquè funcioni és bàsica la coordinació i que tots els cossos que hi participen coneguin bé quina és la seva tasca”, assegura el sergent Manero, responsable del dispositiu. Detalla que la Policia Municipal de Girona s’encarrega de la gestió del flux de vehicles, així com dels acompanyaments de l’equip visitant. Els Mossos, per la seva banda, garanteixen la seguretat al perímetre exterior i també supervisen que l’organització impedeix l’entrada d’objectes prohibits al pavelló. Una vegada iniciat el partit, l’equip d’ordre públic dels Mossos (ARRO) es distribueix tant a peu de pista, com als túnels d’accés als vestidors i a les graderies “per evitar que ningú accedeixi al terreny de joc”.

Per últim, els vigilants de seguretat cobreixen l’arribada i sortida de l’equip visitant i arbitral, les entrades i sortides d’emergència i s’encarreguen de controlar l’accés de persones al pavelló i que no s’introdueixen objectes prohibits. Aquest servei de seguretat és també l’encarregat de les primeres actuacions del dispositiu, “sempre amb el suport de Mossos i Policia Municipal si fos necessari”, recalca Manero.

<strong>Ni begudes amb tap, ni cascs</strong>

En acabar cada enfrontament, s’aixeca un acte amb les incidències que s’hagin pogut detectar perquè serveixi de precedent en futures ocasions i aplicar-hi, si cal, modificacions. De moment, no hi ha hagut cap incident en les nou temporades de Lliga del Bàsquet Girona. El sergent ho atribueix al fet que “el públic del bàsquet a l’ACB generalment, i a Girona en concret, no genera problemes de comportament”. A més, les localitats reservades pel visitant són molt reduïdes i això fa que “el nivell de risc sigui baix”.

Tanmateix, Manero reconeix que a l’inici de temporada es va haver de fer pedagogia perquè el públic entengués quins objectes no es podien entrar al pavelló. A grans trets, està prohibit introduir petards o explosius, armes, envasos de begudes que no siguin de plàstic, ampolles d’aigua amb tap i també pancartes o banderes que superin els dos per tres metres. I els objectes com cascs o paraigües s’han de deixara  l’entrada. El sergent assegura que “amb el pas dels partits ja no es donen incidències” perquè el públic ha assimilat la nova normativa.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió