Dijous, 26 de gener de 2023 - Edició 1645
La República

Asaja avisa que l’increment “desbocat” dels costos de producció posa en risc moltes explotacions ramaderes

ACN Vic.-L’increment “desbocat” dels costos de producció posa en perill la viabilitat de moltes explotacions ramaderes del país, segons alerta el sindicat ASAJA. La seva presidenta, Rosa Pruna, ha assegurat […]

Agències 14/01/2022

ACN Vic.-L’increment “desbocat” dels costos de producció posa en perill la viabilitat de moltes explotacions ramaderes del país, segons alerta el sindicat ASAJA. La seva presidenta, Rosa Pruna, ha assegurat que el 2021 ha estat marcat per l’increment dels costos i això, diu, “escanya el sector, que no ho pot suportar”. El més afectat, segons assegura, és el lleter. “Les despeses ens han pujat un 10%. Si continua així, arribarà un punt que hauré de plegar”, lamenta Gil Soler, ramader de 25 anys. L’Associació Agrària de Joves Agricultors creu que la llei espanyola de cadena alimentària és “paper mullat” si no hi ha mecanismes de control que garanteixin que no es pot comprar per sota del preu de producció.

Gil Soler és la quarta generació d’una petita explotació de vaques d’Osona. En té una cinquantena de lleteres i, segons lamenta, els costos de producció aquest 2021 se li han incrementat un 10%. Amb 25 anys, en fa 4 que es va incorporar al negoci, però té clar que no podrà suportar gaire temps més aquesta situació. “El pròxim cop que hagi de fer una inversió, m’ho hauré de pensar dues vegades Arribarà un punt que hauré de decidir plegar si les coses continuen així”, afegeix. El cas de Soler és un més de les moltes explotacions del país que, segons Rosa Pruna, presidenta d’Asaja, corren el risc de desaparèixer per culpa de l’escalada de preus. “L’any 2021 ha estat marcat per un increment “desbocat” dels preus, des de l’energia, al cost dels pinsos o els fertilitzants. Això és escanyar la seva supervivència. Això el sector ramader no ho pot aguantar”, assegura. Asaja reclama mecanismes de control que garanteixin que no es pot comprar per sota dels costos de producció. Sense això, assegura el sindicat, la llei espanyola de la cadena alimentària, és “paper mullat”. Sobre les polèmiques declaracions del ministre Garzón en relació a la mala qualitat de la carn de les macrogranges, Pruna l’ha qualificat d'”irresponsable”. La presidenta d’Asaja ha dit que és un “disbarat” i ha afegit que, a Catalunya, “es fan bé les coses i són estrictes amb aquests temes”. De fet, ha dit que “a Catalunya som més papistes que el papa”.