Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Arxivada la causa que investigava dos alts directius d’Iberpotash i tres del Govern per un presumpte delicte ambiental

ACN Manresa.-El jutjat d’instrucció número 5 de Manresa ha arxivat la causa contra Iberpotash, dos alts directius de l’empresa i tres alts càrrecs de la Generalitat per un presumpte delicte […]

Avatar
Agències 04/07/2019

ACN Manresa.-El jutjat d’instrucció número 5 de Manresa ha arxivat la causa contra Iberpotash, dos alts directius de l’empresa i tres alts càrrecs de la Generalitat per un presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, i per una prevaricació ambiental. La CUP de Sallent va presentar la querella l’any 2014 i denunciava filtracions de residus a aigües de domini públic. Entre els investigats, hi havia José Antonio Martínez Álamo, conseller delegat de la companyia minera en el moment de la querella, i Lluís Fàbregas, director general de Medi Ambient d’Iberpotash; Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat; Maria Assumpta Farran, directora general de la Direcció General de Qualitat Ambiental; i Jordi Agustí, director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

La CUP va presentar la querella el mes de novembre del 2014 i el jutjat d’instrucció número 5 la va admetre a tràmit l’estiu del 2015. De la querella presentada per la CUP s’apuntava l’activitat minera desenvolupada per l’empresa Iberpotash al Bages com a responsable “d’una possible afectació provocada per filtracions de residus salins a aigües de domini públic derivades de l’activitat extractiva de la companyia”. Pel que fa al presumpte delicte de prevaricació ambiental, el jutge va considerar que de la querella es desprenia la presumpta comissió d’aquest delicte “per una possible concessió de llicències il·legals, així com per la hipotètica realització d’informes favorables a la seva concessió, tot i sabent que s’incorria en una possible vulneració de la normativa”. I també “per permetre presumptament la continuació de l’activitat minera d’Iberpotash, sense que suposadament l’empresa superés alguns tràmits i controls administratius exigits per la legislació”.En relació a aquest cas, la Generalitat sempre va defensar que el desenvolupament de l’activitat minera al Bages s’estava realitzant de forma ajustada a la legislació urbanística i mediambiental. La CUP no recorrerà Aquest sobreseïment s’ha fet públic només una setmana després que s’hagi acabat la pròrroga que permetia a l’empresa minera continuar abocant runam salí al Cogulló. En declaracions a l’ACN, la CUP de Sallent s’ha mostrat en desacord amb la resolució judicial però ja ha anunciat que no la pensa recórrer, ja que no compten amb el suport de la fiscalia, i consideren que ara l’escenari polític i empresarial és un altre amb els abocaments al Cogulló ja finalitzats.