Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Arrenquen les excavacions arqueològiques a la vil·la romana del Mas dels Frares de Constantí

ACN Constantí.-Les excavacions arqueològiques a la vil·la romana del Mas dels Frares, a Constantí (Tarragonès), han arrencat a principis d’aquesta setmana. Segons l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), el jaciment es […]

Avatar
Agències 02/07/2021

ACN Constantí.-Les excavacions arqueològiques a la vil·la romana del Mas dels Frares, a Constantí (Tarragonès), han arrencat a principis d’aquesta setmana. Segons l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), el jaciment es va construir durant el canvi d’Era que va perdurar fins al segle VII. En les campanyes dels anys 2019 i 2020, es va constatar que era una vil·la senyorial i s’hi van trobar restes d’un magatzem agrícola amb grans tenalles. Enguany, els treballs estaran dirigits per Josep Maria Macias, Karen Fortuny i Francesc Rodríguez i hi participaran quinze estudiants de diferent procedència. A finals de juliol, es faran públics els resultats de la campanya.

La intervenció es fa en el marc del projecte de recerca ‘Estudi i difusió de la vil·la romana del Mas dels Frares (Constantí, Tarragonès), I Fase’, sota la coordinació de Josep Maria Macias, cap de l’equip de recerca en Arqueologia Cristiana i de l’Antiguitat Tardana, i la direcció tècnica de Karen Fortuny i Francesc Rodríguez. En la campanya d’aquest any, també hi participen quinze estudiants que s’encarregaran de les tasques d’excavació arqueològica, dibuix arqueològic, consolidació arquitectònica i estudi de materials.Els treballs arqueològics en aquesta vil·la romana van començar l’any 2019 en el marc d’un conveni de col·laboració entre la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’ICAC i l’Ajuntament de Constantí. L’objectiu de l’actuació és potenciar la recerca arqueològica al jaciment rural de Mas dels Frares i valorar l’entitat patrimonial d’aquesta vil·la romana de l’antic territorium de Tàrraco. El projecte també té el suport del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Catalunya.En les excavacions de l’any passat, es va constatar que era una vil·la senyorial. Els treballs van seguir una estratègia de petits sondejos al terreny per traçar l’abast del jaciment. Llavors, es van localitzar les restes d’un magatzem agrícola amb grans tenalles que servien per emmagatzemar vi. També es van prendre mostres orgàniques per obtenir indicis de l’activitat productiva associada al vi.Des de l’ICAC indiquen que la seva recerca “pot aportar nous testimonis històrics” sobre l’elaboració de vi a Catalunya i “demostrar que en un espai contigu al mateix celler experimental del Mas dels Frares, on avui dia es formen futurs enòlegs, ja es feia el vi en l’època romana”.