Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Arrenquen els treballs a la mina del petroli de Riutort de Guardiola del Berguedà per reobrir-la al públic

ACN Guardiola de Berguedà.-La mina del petroli de Riutort, a Guardiola del Berguedà, tornarà a obrir al públic. Les instal·lacions van tancar portes el 2017, quan es van detectar petits […]

Avatar
Agències 11/05/2021

ACN Guardiola de Berguedà.-La mina del petroli de Riutort, a Guardiola del Berguedà, tornarà a obrir al públic. Les instal·lacions van tancar portes el 2017, quan es van detectar petits despreniments de pedres del sostre d’una de les galeries i també de parets. Ara, el Consell Comarcal del Berguedà ha començat els treballs de reforç i sosteniment del sostre. Tindran un cost de 54.836,87 euros –finançats amb fons europeus Feder i també del Pla de Foment del Turisme- i es preveu que durin sis mesos. La de Riutort és considerada l’única mina de petroli visitable de Catalunya. Entre les seves particularitats destaca que s’hi pot veure brollar l’hidrocarbur directament de les roques.

Les tasques consisteixen en l’estabilització i sosteniment de diferents sectors de la mina de petroli. També es farà desbrossada de l’entorn. Des del Consell Comarcal, el seu president, Josep Lara, s’ha mostrat satisfet de poder “tornar a obrir a les visites un lloc tan singular com aquest”. Des de la seva obertura el 2004 i fins al darrer dia que va estar oberta al públic, el 31 d’agost del 2017, l’havien visitat 40.301 persones.La mina de petroli de Riutort es va començar a explotar el 1905. Es calcula que se’n van extreure unes 3.500 tones de margues bituminoses. Després de sotmetre les roques a un procés de destil·lació del petroli, el rendiment era de 70 litres per tona. La mina va estar en funcionament entre 1905 i 1913, i del 1936 al 1938. L’Ajuntament de Guardiola la va condicionar i obrir al públic el 2004. El 2008 es va estrenar un centre d’acollida: una estructura tubular de 10 metres de llarg per 45 d’ample, folrada amb una xapa llisa d’acer inoxidable, que reflecteix l’entorn natural de la zona.A l’interior de la mina, amb 380 metres de galeries excavades directament a la roca, s’hi han dut a terme diferents activitats com visites guiades, estudis universitaris sobre els bacteris que s’alimenten del petroli i tastos de vins.